Home / Karpervissen voor beginners / Beginnen met karpervissen? Wel of niet!

Beginnen met karpervissen? Wel of niet!

Wel of niet beginnen met karpervissen?

Kan ik wel beginnen met karpervissen? Is karpervissen ook iets voor mij? De laatste tijd komen dit soort vragen regelmatig in de mailbox binnen. Hoogste tijd om een aantal punten op een rij te zetten. Lees daarom dit artikel. Heb jij ook vragen over het beginnen met karpervissen? Klik dan hier!

beginnen met karpervissen foto

Wat kost karpervissen als je gaat beginnen?

Een bijkomende vraag is vaak, wat kost karpervissen om te beginnen? De vraagsteller heeft de tenten, rodpods en voerboten gezien en ziet de aanschafkosten als een enorme drempel. En nee, dit is niet alleen de jeugd die zich dit afvraagt. Het antwoord kun je vinden in de volgende vraag: Wat heb jij nodig om op karper te vissen?

Hieronder zie je een kort overzicht wat je in mijn ogen echt nodig hebt om te beginnen met karpervissen. Je kunt genoeg karper vangen op deze manier. Een grote en dure uitrusting aanschaffen kan altijd nog.

Wat heb je “echt” nodig om te starten:

 • Onthaakmat
 • Carp care kit
 • Landingsnet
 • Hengel
 • Molen
 • Lijn (Fluorocarbon of Nylon)
 • Onderlijnen
 • Haken
 • Wartels
 • Knijploodjes
 • Aas
 • Tangetje
 • Dobber/Floater
 • Vergunning
 • Kennis!!!

Zijn er nog producten die zeker in dit rijtje thuis horen? Geef ze door bij reactie onderaan dit artikel.

Karperspullen om te starten!

beginnen karpervissen spullenAls je gaat starten met het vissen op karper is het niet verstandig om direct veel spullen aan te schaffen. Want, wat als je het over een half jaar niet meer leuk vindt? Een bijkomend voordeel is als je met de bovenstaande producten leert vissen, jij een veel betere basis krijgt als karpervisser.

Op deze manier maak je naar mijn mening intiemer kennis met de vis en de techniek. Je leert door bijvoorbeeld drijvend te vissen op karper ontzettend veel van het aas gedrag van de vis. In de loop der tijd kun je ook je uitrusting beetje bij beetje aanschaffen en uitbreiden. Mocht je toch direct statisch willen vissen.

Er zijn veel goedkope karperspullen en complete sets te koop. De kwaliteit hier van is vaak wel minder goed, maar om het te leren is het prima materiaal. Misschien nog beter is het aanschaffen van tweedehands karperspullen. De kwaliteit is vaak beter, alleen is het gebruikt. Dit kan bijvoorbeeld op Marktplaats in de categorie karpervissen.

Is het vissen op karper iets voor mij?

Uiteindelijk ben jij zelf degene die dit bepaald. Belangrijk is het om te beseffen dat deze tak van de hengelsport op veel verschillende manieren te beoefenen is. Denk aan statisch, drijvend, pennend en feederend vissen. De karper is een fantastische sportvis die je kunt vangen op de manier die jij wilt en die bij jou past. Incasseer dat je soms gewoon niets vangt. Veel karpervissers hebben lang moeten wachten op hun eerste karper. Zorg wel dat je hierbij stil staat.

Nadelen

Als karpervisser kun jij ook nadelen ondervinden aan het vissen. Persoonlijk ervaar ik geen nadelen. Het enige nadeel is wat eventueel te noemen is, is soms de frustratie tijdens het niets vangen in een langere periode. Alleen hoort dit er soms bij. Als je hier niet tegen kunt moet je er niet aan beginnen.

Voordelen

De voordelen van het vissen op karpers, zijn enorm voor veel vissers. Rustig in de natuur. Lekker in de stad. De spanning en de plotselinge run. Voor mij persoonlijk geldt ook zeker de gehele entourage van het vissen. Het “ouwehoeren” over een montage of een rig. Maar ook het bekijken en ontdekken van een water. Ook het voeren en natuurlijk het vangen van de vis geeft voordelen. Vooral als je een plan van aanpak maakt en het werkt, kan mijn geluk niet op! Dat is zeker een voordeel.

Kennis is macht

beginnen met vissen op karper

Een goed boek om kennis op te doen voor het vissen!

Als je begint met karpervissen is het belangrijk om te investeren in kennis. Lees zo veel mogelijk op internet en in boeken. Bezoek eens een lezing van een karpervisser. Zo kun je veel informatie verkrijgen. Kennis is macht, ook bij karpervissers.

Iemand die veel weet over het vissen en vangen van karpers zal meer vangen dan iemand die dit niet heeft. En let op. Karpers vangen is verslavend!!!

Vragen? Stel ze hier!

Lees meer over karpervissen voor beginners

Voor tips volg ook de Facebook pagina over karpervissen

 

Share Button

7 comments

 1. Ik wil al sinds vorig jaar er mee beginnen en ik heb mij best wel verdiept in dit vissen. Toch kan ik niet goed een keuze maken hoe ik ga vissen en waar ik moet vissen, kunnen jullie hier tips in geven?

  Alvast bedankt.

  Berry

  • De allereerste stap is gewoon beginnen. Pak een niet te moeilijk water in de buurt bij jou. Ik zou zelf kiezen voor een kleiner gesloten water. Vaak vang je hier iets makkelijker een karper. Gewoon doen! in de loop der tijd ontdek je vanzelf wat je leuk vind!

   • In de jaren dat ik bezig ben met karpervissen, want ik ben voornamelijk witvisser, is het mij meermaals overkomen dat er een mooie brasem of zeelt boven kwam, laatst nog twee windes van om en bij de zestig cm, ook dit voldoet als bijvangst, en het geeft moed om verder te doen. Want vele beginnende karpervissers haken af, juist omdat er soms en bij meerdere sessies niet wordt gevangen. Natuurlijk is het leuker als er karper gevangen wordt. Succes verder

 2. Ik vis nu dit jaar voor het eerst op karper toch lukt het voor geen ene meter. Ik doe niets anders dan de rest en vang niks ik vis met boilies en mais soms door elkaar en soms apart. Wel vang ik brasums. De kolk waar ik veel vis zit wel karper en soms zie ik iemand wel wat vangen. Doe ik iets verkeerd of heb ik pech? Als onderlijn gebruik ik Fox Kuro en met 100 gram lood inline. Verder vis ik in het diepe en langs de kant.

  • Helemaal top dat je doorgaat. Ook niet opgeven hoor want het gebeurd een keer dat je een karper vangt.
   Even jou punten bekijken:
   Zorg voor goed aas en vis eens anders dan de rest. Gebruik bijvoorbeeld een keer pallets of tijgernoten. Probeer dit iets voor te voeren.
   Wat mij betreft kun je het loodgewicht wel wat laten zakken. Tenzij je op afstand vist. Ik zou proberen zo dicht mogelijk bij een stek gaan zitten en zo min mogelijk lijn in het water te hebben. Is het mogelijk dan met een slappe lijn vissen. Gebruik dan ongeveer 50 gram lood
   Ga ook eens naar het water om niet te vissen. Probeer er achter te komen waar de karper zich ophoud en ontdek nieuwe stekken.
   Als laatste zorg voor super scherpe haken!
   Succes!

 3. hallo
  ik ben eigelijk erg laat voor mijn leefijd met vissen al 27 samen met een vriend zou ik graag willen weten waar ik de meeste info vandaan kan halen zo als bvb moet ik ver ingooien of dichtbij

  kan ik zonder problemn staten met boilie of advies jij me anders wat heb ik nodig om
  mijn hengel klaar te maken en een duidelijk voor beeld van hoe dit moet en het beste kan graag hoor ik van u

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*