Home / Verhalen/verslagen / Vissen op karper in de vakantie periode!

Vissen op karper in de vakantie periode!

Karpervissen in de vakantie periodes door Joris Kusters

Het is vakantietijd en JAAH: Het is tijd om weer te gaan vissen. Na een drukke tijd gehad te hebben is er niks mooiers om weer lekker achter de hengels te gaan zitten.

joris kuster karper terug zetten

Het plan van aanpak: Zo min mogelijk tijd, zo veel mogelijk vissen.

Het plan van aanpak was als volgt: Observeren wat er bij het water allemaal gebeurd. Om er zo voor te zorgen dat er binnen een kort tijdsbestek een aantal mooie vissen te vangen zijn. Dit observeren werd veelvuldig gedaan, hierbij werd ook het weerbericht goed in de gaten gehouden om te zien wat er bij bepaalde weertypes op en rond de stek gebeurd.

Dit lukte aardig: Al na een paar minuten was er karper te bespeuren op de stek in de vorm van flinke aas bellen en grote kringen. Dat gaf een goed gevoel, dat je iets kunt waarnemen van onze vriend de karper.

vakantie vissen joris

Grote schubkarper in de vakantie!

Tijd om naar de waterkant te gaan!

Ook bij aankomst was mijn vertrouwen voor de dag meteen goed. Dit omdat er al veel activiteit te bespeuren was op de stek. Ik besluit zo snel als ik kan alles gereed te maken en zo snel als ik kan de onderlijnen te beazen en de voerboot erbij te pakken. Achteraf bleek die voerboot geen slecht idee, na dit gedaan te hebben is het tijd om de hengels te plaatsen.

Dit wordt gedaan met een voerboot met dieptemeter, omdat op het water vrij veel wier aanwezig is. Op die manier worden de schone plekken tussen het wier uitgezocht om daar de rigjes te droppen, een echte goede spot lijkt mij zo.

karper vakantie joris

20 kilo schoon aan de haak!

De runs!

Na de hengels beaast te hebben ben ik even rustig een karper boekje gaan lezen, tot dat plots de beetmelder het uitschreeuwde en het bleek een prachtige schub te zijn die boven aan het artikel op de foto staat. De tactiek bleek goed te werken en met een goed gevoel heb ik de hengel opnieuw voorzien van een aasje en met goede moed weer op de stek terug gelegd

Vervolgens was het een tijdje stil het werd ook al flink warm: Ik besloot om over te schakelen naar de zig rig wat geen slechte keus was. Ik had het gevoel dat de vissen zich net boven het wier ophielden op half water. Hier moest ik een zig rig neer te leggen. Er werd gekozen voor attractief aas wat opvallend was om er zo voor te zorgen om met de warmere temperaturen toch een leuke aanbeet te forceren.

Dat lukte en het is altijd leuk om dingen uit te proberen die achteraf werken! Na de hengel uitgegooid te hebben en van tactiek te zijn veranderd, bijvoorbeeld zonder voerboot vissen duurde het ongeveer 30 minuten voor de volgende vis zich melde. Deze keer een brute donkere schub hier onder te zien

Na aanleiding van deze snelle aanbeet van de vis besloot ik om met 2 hengels te gaan ziggen. Ik heb toch altijd met de warmere dagen, het gevoel dat dit loont. Uiteindelijk wist ik die dag 2 vissen te vangen en helaas er een te verspelen, maar ja dat heb je nou eenmaal bij wier visserij.

donkere schubkarper

Brute donkere schubkarper

Mijn aanpak in de het wier vissen op karper

Aangezien dat er in de zomermaanden op een hoop putten veel bodemwier staat, loont het echt om te zoeken naar de open plekken tussen het wier of de plekken net voor een wierveld te bevissen. De karper zijn vaak geneigd om hier langs te trekken, is eigenlijk ook wel weer logisch. Er is genoeg natuurlijk voedsel aanwezig zo tussen het wier.

In de zomer maanden maak ik hier graag gebruik van. Veel mensen zien wier als een ergernis maar vaak zijn de open plekken tussen het wier de trekroutes waar de vis doorheen trekt. Met een goede lijn met een goede voorslag valt prima vis weg te trekken bij het wier. Wel vis ik met de slip dicht.

karper wier gevangen

Joris Kusters met een mooie spiegel uit het wier gevist!

Mijn onderlijnen bij wier

Graag maak ik bij deze visserij gebruik van middel lange onderlijnen van 20 cm, blowback geknoopt met een haakje 4 tot 6 die agressief in de bocht staat en meteen goed vlees pakt bij het op pakken van het lood. Bij de zig visserij is het natuurlijk anders. Dan zorg je er voor dat je het water zo uit peilt dat je net je onderlijn boven het wier blijft liggen.

Om er achter te komen hoe hoog het het wier staat zijn er veel opties. Je kunt een prik stok gebruiken, dieptemeter of een  goede opties is als het hartje zomer is een duikbril te pakken en naar je stek zwemmen.

gevangen karper joris

Een visje die licht te wachten tot hij of zij met mij op de foto mag

Bij deze hoop ik jullie iets leuks te hebben verteld over hoe ik mijn visserij bekijk en beleef.

Lees verder: Eerder schreef Joris al over karpervissen op afgravingen en over Lac de Villedon. 

Share Button

Over Joris Kusters

Joris Kusters is geboren in 1996 en vist sinds 2008 succesvol op karper in Nederland en Frankrijk. Zijn favoriete water zijn grote afgravingen met helder water. Volg Joris op Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*