Home / Materiaal / Vis veilige systemen voor karper

Vis veilige systemen voor karper

Karpervissen met een veilig systeem.

Veiliger karpervissen met een vis veilig systeem: Waarom zou je het niet doen? Hoewel dit artikel niet als doel heeft het braafste jongetje van de klas te spelen, kan het geen kwaad om te bekijken wat jij er aan kan doen om het veiliger te maken voor de karper.

Tevens in dit artikel de tips om veiliger te vissen met de materialen die jij nu in jouw tacklebox hebt zitten! 

Ontelbare karpers zijn gedood of levenslang verminkt door ons als karpervissers. Terwijl dit anno 2015 echt niet meer nodig is…

karper dood in water

Wat zijn veilige vis systemen?

Het begrip veilig is relatief, 100% veilig is niet te vissen. Alleen karpers met tientallen meters lijn achter hen laten zwemmen vind ik absoluut niet veilig en ethisch. Lijnen of leaders die vast komen te zitten als een karper een obstakel bereikt en de vis niet meer los kan komen zonder de lippen kapot te trekken ook niet.

karper kapotte bek

Veilig is in mijn optiek dat de vis hooguit met een onderlijn in zijn bek achter blijft na een lijnbreuk. Dit kan tegenwoordig zowel met een inline lood systeem als met een leadclip en met een 100 % goed vangende werking.

Top 3 goed werkende oplossingen!

Hit & run PB

Het hit & run systeem waar ik persoonlijk erg fan van ben en zoveel mogelijk mee karpervis. Bij wat er ook gebeurd blijft de karper alleen met een onderlijn achter in zijn bek. Het hit & run systeem heeft als sterkste schakel ook het kopschudden tegen te gaan. Er treed  een katrol werking op bij een aanbeet. Zwemt de vis twee meter, dan trekt deze 4 meter lijn van je spoel. Keiharde runs!

In de onderstaande video’s zie je de uitleg van Peter Vlasveld over het clip systeem en het inline lood systeem.

Uitleg Leadclip (video)

Uitleg inline (video)

Chod rig

De (naked) chod rig is ook een perfect voorbeeld van een systeem waarbij de karper alleen met de onderlijn achter blijft. Net als het bovenstaande systeem kun je hier perfect mee vissen en geeft het een goede inhaking. Karpervissen op dressuurwater? Ook dan kan de Chod-rig in je voordeel werken.

Een uitleg van de chod rig zie je hier onder in de video.

Uitleg chod rig (video)

Fabriceer jij het zelf?

Ik snap dat jij na het lezen van dit artikel direct naar de winkel wilt gaan. Dit om een van deze veilige systemen voor de karper aan te schaffen. Alleen hoeft dit waarschijnlijk niet eens! Het is immers zonde van je al gekochte spullen ongebruikt afscheid te nemen. Een hele grote kans dat jij in de spullen die je nu gebruikt zelf eenvoudig een veiligere manier maakt. Hoe?

Check deze onderstaande video’s voor het veilig vissen met een leadclip en inline lood. Geloof mij, dit is snel, makkelijk en direct te doen.

Video met uitleg zelf te maken systeem inline

Video met uitleg zelf te maken systeem leadclip.

Overige manieren

Onderstaande mogelijkheden hebben een zelfde werking en zullen de karper alleen met een onderlijn in de bek achter laten bij het verspelen. Ik ken deze persoonlijk niet of nauwelijks om er verder wat over te zeggen of hier goed mee te vissen is. Maar ze zijn zeker de moeite waard om eens te bekijken.

 • Avid Inline Safety Lead
 • X2 leader downflex met safety leadclip
 • Helicopter systeem
 • Carp`R`Us Snag clips

Wanneer op karper vissen met deze montages?

We hoeven niet roomser te zijn dan de paus… In mijn optiek is het vissen met 40/100 hoge kwaliteitslijn in een water zonder obstakels prima te doen met ieder systeem zonder lijnbreuk te veroorzaken. Anderzijds is het een kleine aanpassing in je manier van vissen die het allemaal toch veiliger maakt voor de vissen. Zowel het hit & run systeem van PB als de chod rig zijn uitstekende montages om je karper te vangen.

Een vis verspelen gebeurd gewoon, en iemand die zegt “mij nooit” is naïef. Drie jaar lang heb ik geen vis verspeelt en dit jaar was raak. In februari lukt het een van mijn eerste vissen van 2015 om een lijnbreuk te veroorzaken. Zeker bij obstakels of op onbekend water zou ik een van de bovenstaande manieren kiezen. Last but not least is verantwoord drillen ook nodig om de karper(bekken) niet of nauwelijks te beschadigen.

Laat dit soort gruwelijke foto’s verleden tijd zijn!

Share Button

Over Martijn vd Beek

De auteur van dit artikel is Martijn van de Beek. Met karpervissen begonnen in 1996. Zijn passie van het vissen op karper doorgeven aan de jeugd is een van zijn favoriete bezigheden. Niets missen? Stuur hem nu een vriendschap verzoek op Facebook!

4 comments

 1. Blijft bij het pb systeem het lood niet liggen tijdens een run? Wat ik bedoel is als bij een vastloodsysteem of is dit het zelfde met het lood als met een shokka.

  • Hoi Marco.

   Op het moment van een run blijft het lood liggen. Het is te blokkeren, alleen maak je met een blokkade de veilige werking ongedaan en kan de onderlijn niet meer vrijkomen indien nodig. Daarnaast blijft het lood dan ook achter de karper bonken bij lijnbreuk. De lichte gewichten van dit systeem willen wel eens iets verplaatsen tijdens een run, dit eigenlijk alleen als de karper haaks op je lood weg zwemt. De zwaardere gewichten liggen volledig stil en komen los al je de hengel oppakt.

 2. hengelsport medewerkers moetn veel beter aan starters uitleggen hoe montages werken. veel vissers weten niet beter en denken niet na wat er gebeurd als er iets mis gaat. als in de winkel de spullen worden uitgelegd scheelt het veel kapotte bekken.

  • Bedankt voor bijdrage! Ik denk dat hier een taak voor een ieder is weggelegd. Zowel voor bladen, websites, winkeliers en alle karpervissers. Vaak is er geen moedwil in het spel van starters maar onwetendheid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*