Home / Karpervissen tips / Karpervissen met de pen. Tips en video’s

Karpervissen met de pen. Tips en video’s

Karpervissen met de pen

Op karper vissen met de pen staat gelijk voor vissen met de dobber. Hoewel het absoluut een ondergeschoven kindje is komt het penvissen wel steeds meer terug. Je kunt namelijk in een kort tijdbestek leuke vangst resultaten boeken. Daarnaast is het eenvoudig op te pakken en is het leerzaam. Polaroid bril op en we gaan karpervissen met de pen!

karpervissen met de pen

Het materiaal

Het materiaal is vrij simpel vergeleken het statisch vissen. Zoals een bivvy en voerboot kun je thuis laten en hoef je niet aan te schaffen. Hieronder een overzicht met wat je nodig hebt om te karpervissen met de pen.

Hengel

Een penhengel moet parabolisch zijn en mag gerust rond de 2 lb zijn. Doordat je korte afstanden vist moet de hengel de meeste energie opvangen bij een aanbeet. 

Molen

Een molen met een goede slip is tevens noodzaak tijdens het pennen. Hierbij mag er een kleinere spoel opzitten gezien de afstanden relatief kort zijn. Een wat lichtere molen werkt doorgaans ook wat prettiger.

Lijnen

Lijn dikte valt te betwisten, maar houd rekening met obstakels. Hierbij kunnen je kiezen tot 25/100

Dobbers/pennen

Er zijn honderden soorten dobbers en daarbij ligt ook een persoonlijke voorkeur in het belang van de pen. Mijn voorkeur gaat uit naar een licht pennetje met een klein puntje.

Haken

Het haakmerk is een persoonlijke keuze en zal je moeten ondervinden wat het meest bij je past. De meest gebruikte maten liggen tussen maat 12 t/m maat 6. In mijn optiek verzorgd te klein te veel missers en te groot mist aanbeten

Onthaakmat

Een belangrijk onderdeel ter bescherming van de vis. Een complete cradle meenemen is niet handig, dus kies voor een opvouwbare onthaakmat. Tevens is een opvouwbare emmer makkelijk om de gevangen karper nat te houden.

Aas voor pen vissen

Het aas voor karpers tijdens het pennen is zeer divers. Naast wormen en maden wordt mais en kikkererwten veel gebruikt. Maar alle soorten bonen zouden gebruikt kunnen worden. Gelet wel veelal wordt er zacht aas gebruikt omdat er op de haak gevist wordt. Maar ook door middel van een kleine hair zou je prima met harde aassoorten kunnen vissen. Zelfs met tijgernoten.

Het plan van aanpak: Op karper vissen met de pen

Mijn plan van aanpak is het volgende: Als we starten met vissen laat ik de hengels voor wat het is. Met een polaroid bril en aas en voer start ik de sessie. Hier voer ik meerdere beoogde stekken aan en laat het voer zijn werk doen. Soms maak ik een tweede voer ronde waarbij ik kijk of er voer verdwenen is. Na zon 15 minuten maak ik de hengels klaar en vis ik de beoogde stekken af. Gemiddeld vis ik zon 20 minuten op een stekje alvorens ik naar de volgende vertrek.

Mooie video’s over penvissen

Karpervissen met de pen – Sportvisserij Midwest Nederland

Penvissen op cultuur water – Korda

Penvissen op karper en een kijkje onderwater! – Gerard van Emmerik

Karpervissen met de pen – Robert Grootenboer

Penvissen op Karper – Vraag het aan Ed

Karperen met de pen – Ed en Marco Vis TV

Ik hoop dat je veel aan de tips en video’s hebt gehad om te gaan pennen op karpers. Heb jij nog tips of vragen? Maak ze herkenbaar in het onderstaande reactieveld.

Share Button

Over Martijn vd Beek

De auteur van dit artikel is Martijn van de Beek. Met karpervissen begonnen in 1996. Zijn passie van het vissen op karper doorgeven aan de jeugd is een van zijn favoriete bezigheden. Niets missen? Stuur hem nu een vriendschap verzoek op Facebook!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*