Home / Karperaas / Tijgernoten

Tijgernoten

tijgernoot kopen

Tijgernoten altijd een fuif, hier de tips!

Tijgernoten zijn naast boilies mijn favoriete aas. Het is zeker mijn meest favoriete particles. Hoewel er over de tijgernoot bereiden ontzettend veel discussie is, mag de conclusie van de meeste karpervisser wel zijn dat je er goed karper mee kunt vangen.

Lees in dit artikel alles over de noot die regelmatig voor een grote fuif zorgt aan de waterkant. Lees ook wat er nog meer gebeurt met tijgernoten op ander plekken op de wereld en waar koop je goedkope, maar goede tijgernoten?

Weet jij de oorzaken waardoor tijgernoten niet willen slijmen? Alle antwoorden lees je hier!

tijgernoten

Wat is een tijgernoot?

Bijna 100 procent van de Nederlandse bevolking zal er helemaal anders over denken. Hoe het in België is weet ik niet, maar een Nederlander denkt bij tijgernootjes aan Duyvis. Karpervissers zijn anders en denken hierbij aan een heel andere tijgernoot. De Cyperus esculentus oftewel tijgernoten.

Hoewel hier bovenstaand de Latijnse naam staat en de naam tijgernoten, is de laatste niet de officiële benaming. De officiële benaming is Aardamandel. Een naam die ook vaak gebruik wordt is Knolcyperus. Of jij nu de nootjes van Duyvis hebt, of je hebt deze tijgernoten om mee te vissen… Een fuif is bijna gegarandeerd!

Maar wat is het nu precies deze noot?

Een onkruid, wat niet uit te roeien is? Een lekkernij? Een basis voor drank? Wat is het nu? Alle drie opties zijn volledig waar.

De noten groeien onder de grond. Boven de grond staat een plantje waaraan de bos met tijgernoten vast zit.

  • Onkruid

In Nederland kunnen akkerbouwers de planten van de tijgernoten niet onder controle krijgen. Een echt hardnekkig onkruid. Er is zelfs een bestrijdingsprogramma voor Nederlandse akkerbouwers. Tijgernootjes in je teeltgrond? Dan mag je er geen andere gewassen in zaaien en oogsten.

  • Eten?

In Zuid Europa worden ze volop verwerkt in maaltijden. Roosteren, bakken, poffen en koken echt alles gebeurt er met deze noot. Zuid Europeanen eten ze volop en overal bij.

  • Drank genaamd Horchata.

In Spanje maken ze er drinken van. Horchata genaamd en het komt oorspronkelijk uit de buurt van Valencia. Het is super gezond door de vitamines en mineralen die uit de tijgernoot komen. Het dient overigens wel zeer koud gedronken te worden.

Tijgernoten bereiden om te vissen? Discussie!

De discussie kan los barsten. Niet over de bereiding, maar waarom mag je tijgernoten niet zomaar in het water gooien. Leon Hoogendijk beweerde ooit dat tijgernoten slecht zijn door de scherpe structuur en de hardheid van de noot. Algemener is de aanname dat door het uitzetten van de noten die niet zijn gekookt en niet zijn geweekt, de darmen van de vis beschadigen.

Een ander veelal gehoord signaal zijn de toxische stoffen in de tijgernoot. Deze stoffen zouden bij het bereiden eruit gekookt worden. In deze stelling beweert de ene visser dat het gif de oorzaak is van landbouwgif. Een ander beweert weer dat de tijgernoot zelf schadelijke stoffen bevat. Mijn idee is weer anders.

Zolang het door mensen gegeten wordt zal het met gif wel  mee vallen. Kortom, zolang er geen professor tijgernoot opstaat om dit te onderzoeken, zal het denk ik nooit duidelijk worden. Wat wel duidelijk is dat tijgernoten gekookt een super aas is. Daarom altijd je tijgernoten koken!

Dit is de bereiding en zo kun jij het koken!

Hoe bereid of kook ik ze? Als volgt:

      • Halve emmer vullen met tijgernoten. (Noten gaan uitzetten)
      • Emmer 3/4 afvullen met kokend water. (Zetten sneller uit)
      • Water bij vullen indien nodig. (Noot neemt vocht op)
      • Na 48 uur kook ik ze 45 min. (Na 48 uur weken zie je ze al uitzetten)
      • Volledig met kookwater in emmer zetten. (Vocht zit vol belangrijke stoffen)
      • Emmer afdekken. (Snellere gisting)
      • Na 2 dagen gebruiken of evt. invriezen. (Na 2 dagen beginnen ze vaak te slijmen)

Ik voeg niets toe aan de noten. Door het hoge aantal voedingswaarden is naar mijn mening deze noot zo populair bij de karper. Hier hoeft niets meer bijgevoegd te worden. Vitamines en mineralen zitten er volop in. Daarbij een groot aantal onverzadigde vetzuren en niet te min eiwitten. Zetmeel en vet zitten ook allemaal standaard in deze noten.

Niet willen slijmen van de noten.

Hoewel het slijm van de tijgernoten niet noodzakelijk is om dikke karpers te vangen, zegt mijn gevoel dat het wel beter is. Alleen soms lijken de tijgernoten niet te willen slijmen. Het lijkt erop dat het gehele gistingsproces niet op gang komt. Hier zijn een aantal oorzaken voor die het meest voorkomen.

        • Oude noten.
        • Te koude omgevingstemperatuur.
        • Smerige pannen.
        • Toevoegingen gebruikt die het gistproces benadelen.

Kun je de gekookte noten bewaren?

Dit heeft niet mijn voorkeur. Het liefst vis ik met verse producten. Toch is het goed mogelijk om ze te bewaren. Bewaren is eenvoudig. Maak ze 2 a 3 dagen na het koken in gewenste porties en vries ze in. Een dag voor je gaat karpervissen haal je ze eruit en laat je ze ontdooien.

Ik vis er overigens mee tot dat er schimmel opkomt. Dan gaan de noten in de kliko. Sommige karpervissers halen de schimmel eraf, en vissen er dan nog mee. Of het schadelijk of beter is, weet ik niet. Ik vind het persoonlijk niet zo´n fijn idee.

Tijgernoten kopen.

Tijgernoten kopen kun je bijna overal. Zorg altijd wel dat ze “vers” zijn, en niet al jaren in een magazijn liggen. Op Marktplaats koop je tegenwoordig ook veel soorten tijgernoten. Wil je heel veel kopen? Dan koop je in Spanje goedkope en verse noten! Bekijk eens www.tigernuts.com

Droge noten of kant en klaar kopen?

Kant en klare tijgernoten kun je ook kopen. Je hoeft ze niet meer te bereiden. Ze zitten keurig verpakt en zijn direct te gebruiken. Dit is het grootste voordeel. Het nadeel is de hoge prijs en dat er bijna altijd flavours bij inzitten. Je koopt veel goedkoper droge noten die je zelf nog bereiden moet. Dit scheelt aanzienlijk in de prijs. Naar mijn idee zijn flavours of andere toevoegingen aan de tijgernoot meestal overbodig.

Hoe mee te karpervissen en tips voor tijgers.

IMG_4540
Alhoewel tijgernoten van nature al een sterke aantrekkingskracht op karpers hebben, kun jij zelf nog wat dingen toepassen om dit te versterken. Je kunt ze ook samen met ander aas gebruiken. Zo voer ik bij mijn boilies ook wel eens tijgernoten.

Er bestaat een gedachte: De karper vermaalt na de opname in de bek de tijgernoot. Dit gekraak zal weer andere karpers aantrekken.

Wat ik ook vaak doe is een gedeelte van de tijgernoten vermalen. Dit kan met de crusher aan de waterkant, maar ook met een blender thuis. Zo krijg je bij het voeren allemaal kleine deeltje in het water en lekken de stoffen er beter en direct uit. Om alle lagen in het water te bereiken pas ik het volgende wel eens toe tijdens karpervissen.

Mixed

Een paar handen hondenbrokken minimaal 24 uur voordat je vissen gaat in het water zetten. Hierbij in doe je een kleine hoeveelheid zalmolie. Deze honden of kattenbrokken gaan flink opzetten en zuigen zich helemaal vol. Een paar uur voordat je daadwerkelijk vissen gaat, voeg je tijgernoten en deel vermalen noten door de brokken. Deze flink blijven schudden en eventueel prakken.

Als je dit later voert blijven er urenlang kleine deeltjes noot en hondenbrokken naar het oppervlakte komen. Probeer het maar eens voor je, aan de kant in het water. Je ziet deeltjes drijven, zweven en op de bodem liggen.

Drijvend nootje

Gebruik ook eens de drijvende imitatie nootjes. De pop-up tijgernoot is vaak doeltreffend! Persoonlijk ben ik fan van het imitatie aas van Enterprise tackle. Doop deze in de fluo powder dips van Cipro. Nu lijkt het net of de slijmlaag van de noten ook aan je imitatie aas/tijgernoot pop-up zit.

drijvende tijgernoot

 

In de winter? Stem op de poll:

Klik op de onderstaande afbeelding voor jouw stem. Je komt dan automatisch op de poll op Google Plus. Alvast bedankt!

tijgernootjes wel of niet winter

Share Button

Over Martijn vd Beek

De auteur van dit artikel is Martijn van de Beek. Met karpervissen begonnen in 1996. Zijn passie van het vissen op karper doorgeven aan de jeugd is een van zijn favoriete bezigheden. Niets missen? Stuur hem nu een vriendschap verzoek op Facebook!

22 comments

  1. Thanks voor de tips. Leuk artikel vol info wat ik nog niet had gehoord!

  2. Een bruin biertje erbij. Dan suikeren ze nog beter

  3. Weken gewoon in bier of cola. Dan suikeren de tijgers altijd. Bij drijvende tijgernoten doe ik altijf een normale noot eronder. Desnoots kurk erbij op als hij maar blijft drijven. En de dure zijn echt niet de besten

  4. Kun je in de winter er ook mee vissen? Ik vang steeds goed met met tijgernoten en nu het koud is niks meer. Laatste x heb ik met boilies gevist 1 verspeeld die verloor de haak. of moeten ze in de winter anders bereiden worden.

    • Mijn persoonlijke ervaring is dat je in de winter prima met tijgernootjes kunt vissen. Wel voer ik met beleid en gaat er niet meer als een handje per hengel in. Het kan ook zijn dat je stek geen echte winterstek is en de karper er verdwenen is. Gewoon proberen is het advies. Blijft een boilie wel succes opleveren dan vis je hier gewoon mee door in de winter.

  5. bij de bereiding vergeet je 1 stap het is normaal beter de tijgers af te schudden en te voorzien met vers water voordat je ze gaat koken. Bij echt verse tijgernoten zul je al binnen een dag zien dat ze flink aan het slijmen gaan.
    Een van de grootste oorzaken dat de tijgernoten niet gaan slijmen (mits vers) is dat mensen er teveel met hun handen in gaan zitten of niet met rust laten.

    • Harry, wat is de achterliggende gedachte van het afschudden van de noten en ze in vers water zetten voor het bereiden of koken? En inderdaad handen zijn vaak ook een probleem voor het slijm proces!

      • In tijgernoten (net als in alle andere noten) zit blauwzuurgas. Door het weken komt dit vrij dus is het verstandig om na het weken ze in ander water te koken en het water te verversen.

        De onderstaande info over blauwzuurgas heb ik van ut internet en is niet van mezelf

        Het is een anorganische (chemische) verbinding van waterstof, koolstof en stikstof ; drie stoffen die alomtegenwoordig zijn, en dus makkelijk een reactie met elkaar kunnen aangaan als de voorwaarden daarvoor aanwezig zijn,

        Het wordt van nature gemaakt door verschillende soorten planten en algen. Ook in mest (mestgas) bij biogasinstallaties kan blauwzuur voorkomen / ontstaan.

        Blauwzuurgas is zeer schadelijk voor de gezondheid. Zowel een acute vergiftiging door een hoge dosis als een chronische vergiftiging door langdurig kleinere doses kan levensbedreigend zijn.

        • Zodra je (aard) amandelen (zijn tijgernoten) gaat weken komt dit blauwzuurgas vrij. Alleen in mijn optiek verdampt dit bij het koken van de noten. Het kookpunt van blauwzuurgas is 25,6 °C waarna het van vloeibaar in een vluchtige stof veranderd. Naar mijn idee is het afgieten dan ook niet noodzakelijke omdat het uiteindelijk niet meer in het vocht zit, als je maar goed kookt. Misschien het zekere voor het onzekere… In theorie is het koken van tijgernootjes in een afgesloten ruimte al vrij gevaarlijk voor de kok…

          • Ah , kijk dat van dat kookpunt wist ik niet. Mijn aanname was/is dat bij het koken een gedeelte weer in de noot trekt…

  6. Paar kleine vraagjes
    Bereiding 1kg xl tijgers

    Heb ze 48 uur geweekt met 300gram bruine bastard suiker.
    70 min gekookt met hetzelfde vocht.
    Nu inmiddels 2 dagen in een afgesloten emmer laten staan met hetzelfde vocht.

    Resultaat tijgers zijn niet gaan slijmen en kanon hard! Krijg ze niet met mijn hand kapot geknepen.

    Ben in de tussen tijd niet met me handen erin geweest etc. Emmer/pan vantevoren schoon gemaakt met kokend water. De tijgers zien er wel goed uit vertrouw het alleen niet dat ze hard zijn

    • Vervelend!!!

      Ik denk dat je hoe dan ook de noten niet met de hand kapot krijgt, ze worden niet zo zacht als bijvoorbeeld mais. Soms als de noten heel erg oud zijn willen ze ook wel eens niet slijmen. Ik zou de emmer een dag in de zon zetten en kijken wat er dan gebeurd.

      Succes en mochten er nog vragen zijn, stel ze gerust.

  7. Goeiemiddag

    Ik had een vraag

    Ik heb mijn tijgernoten inmiddels 41 uur laten weken en ruim 70 min laten koken zonder toevoegingen zou dit goed zijn of zou dit nog later moeten?

    Gr

  8. Beste martijn

    Ik heb mijn tijgernoten in een emmer gedaan en een scheut bier er in gedaan en in de zon gezet maar tot heden nog geen slijmerige tijgernoten wat zou ik hier nu nog aan kunnen doen?

    Gr

  9. Vandaag 2 dagen en heb net gekeken maar geen slijm het is ook niet dik geworden ofzo. Dus snap er niks van

  10. Hoi. Ik verbaas mij eigen over de grote verschillen in prijs van de noten die er aangeboden worden in de winkel en op internet. Is dit altijd prijs/kwaliteit verschil of zijn er ook voordeligere leveranciers die wel goede noten leveren. Bij de imitaties doe ik vaak een kleine echte er bovenop. Dit werkt ook goed!

    • Imitatie met een kleine echte werkt inderdaad goed. Wel altijd controleren of je pop-up dan de werking behoud. Wat betreft de prijzen is het veelal proberen. Er worden goede kwaliteit zakken aangeboden voor een voordelige prijs en rommel voor een dure prijs. Met daar tussen alle mogelijkheden. Vraag na bij de winkel wat de kwaliteit is, daar kom je bijna altijd wat mee te weten qua versheid en schoonheid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*