Home / Karpervissen voor beginners / Starten met karpervissen

Starten met karpervissen

Starten met karpervissen? Vang snel je eerste karper!

Jij wilt starten met karpervissen? Hoe groot is de kans dat je door de bomen het bos niet meer ziet met alle spullen, benamingen, technieken en aassoorten? Vandaar dit artikel “starten met karpervissen”

In dit artikel lees je alle informatie en krijg jij de links naar informatie zodat jij een duidelijke lijn kunt volgen en stap voor stap kunt doorzetten om te starten met het vissen op de karper. In dit artikel wordt er uitgegaan van de vorm met een statische karpervisserij.

Wat heb je nodig om te starten met vissen op karper?

Water en stek.

water en stek om te starten met vissen

Beetje voor de hand liggend… Om te starten met karpervissen heb je water nodig. Toch zit hier behoorlijk veel verschil in qua water keuze. Vooral met het starten kun je je beter niet richten tot een water met een hoge moeilijkheidsgraad. Aan moeilijk moet je denken aan een water met veel obstakels maar ook kan het erg lastig zijn om te starten op een water waar het moeilijk is om karper te vangen. Dit kan zijn door dressuur of door een klein bestand aan vissen.

Een goede stek zoeken kan zowel boven water als er onder. Kijk naar bijvoorbeeld bruggen, waterlelies of rietkragen boven water en naar taluds onderwater. Een andere goede manier om een goede stek te vinden is door te kijken naar de plekken waar de karper zich verraad. Karpers spotten doe je door te kijken naar voedselbellen of rollende karpers. Een andere manier is om vanuit bomen of onder struiken te kijken naar onze beschubte vriend. Je oriënteren in een water komt niet alleen aan de orde bij starten met karpervissen maar zal bij ieder nieuw water weer nodig zijn.

Aas en voer.

aas starten met vissen op karper

De karper is een echte alleseter en hierdoor ook met ontzetten veel verschillende aassoorten te vangen. Dit kan met noten en granen maar ook mais of duivenvoer zijn uitstekende aassoorten voor karpers. Let wel op dat je deze aassoorten moet weken en koken. Boilies zijn “geoptimaliseerde deegballen” die je kunt inzetten als aas voor karpers. Boilies kun je kant en klaar kopen maar ook zelf maken.

Lees meer over aas voor karpers bij karperaas. Voor vaak een beter resultaat kun jij je stekken al iets voorvoeren. Dit doe een dag of 3 te voeren zonder te vissen. Gebruik hier wel het zelfde voer als waar je mee vist. Dit behaald vaak het beste resultaat omdat de karper jouw aas vertrouwd.

Hengels en molens met draad.

http://www.karpervissenuniversiteit.nl/wp-content/uploads/2014/07/vislijn-karper-beginnen.jpg

Hengels zijn een veel besproken onderwerp waar iedereen een andere mening over heeft. Maak dit niet te moeilijk als je net start met vissen op karper. Na een aantal gevangen karpers kun je beter beoordelen welk soort hengel bij jou past. Kies wel altijd voor een echte karperhengel. Vaak kun je met een hengel van 2.75 lbs behoorlijk uit de voeten. Meer over hengels lees je bijvoorbeeld bij karperhengels. Ook bij het starten met karpervissen kun je de verschillende hengels bekijken.

Met karpermolens zijn er ook honderden keuzes. Persoonlijk zou ik kijken naar een vrijloop molen. Een zogenaamde baitrunner uitvoering. Kies hier altijd voor kwaliteit van je molen. Het zal je gebeuren dat jij je eerste karper verspeeld door een molen die vast loopt of die je lijn niet meer oprolt. Let hier dus wel mee op. Als je gaat starten met karpervissen kun je het beste kiezen voor een lijn diameter van 27/100 tot 35/100. Over het algemeen zit je dan vrij goed met de sterkste. Ook op de lijn zou ik niet bezuinigen en gaan voor kwaliteit.

Rigs en montage.

veilig starten met karpervissen

Karperhengels zijn veel besproken maar rigs (onderlijnen) en montages des te meer. Dit is ook niet voor niets. Het is immers naar mijn idee het meest belangrijke deel van karpervissen. Als je start met karpervissen maak het dan niet te moeilijk. Houd een zaak altijd in het vaandel en dat is vis veiligheid. Zorg dat bij een eventuele lijnbreuk de karper altijd minimaal het lood kwijt raakt en nog liever de leader ook. Qua montage is het Hit & Run Inline System van PB Products echt een aanrader.

Met rigs is het een ander verhaal. Het is in het begin erg lastig een goede rig te knopen. Toch is het aan te raden om het zelf te doen vanaf dat je begint met karpervissen! Je leert er veel van en kunt de verschillen van inhaking gaan merken en hoe vet is het om op je eigen gemaakte onderlijn je eerste karpers te vangen. Liever toch eerst makkelijk? Persoonlijk zou ik kiezen voor een kant en klare KD rig als je net gaat starten met karpervissen. Deze prikt snel in de lip en is bijna overal in te zetten. Zorg er wel voor dat je haak vlijmscherp is.

Beetmelders en standaards.

Beetmelders en starten met vissen op karpers

Persoonlijk gebruik ik amper een rodpot. Deze gebruik ik alleen als het echt nodig is omdat ik geen standaards in de grond kan krijgen. Ik noem het standaards maar een  andere benaming is banksticks. Hier maak je de beetmelders en swingers aan vast. Een rodpot staat op poten en is ideaal voor op een steiger of op stenen, ergens anders voor gebruik ik hem niet.

Waarom? Met losse banksticks kun je de hengel precies mee laten lopen met de lijn. Zo ontstaat er minder weerstand en een iets snellere beetregistratie. Beetmelders zijn er ook in honderd soorten en als je gaat starten met karpervissen zou ik goed kijken naar wat je precies nodig hebt.

Schepnet en onthaakmat.

onthaakmat voor starters

Zorg voor een goede onthaakmat! Dit is van levensbelang voor de karpers. Ze hoeven niet eens heel duur te zijn en koop er een die het liefst een die makkelijk droogt. Ook is een hoge rand aan te raden. Het schepnet is ook erg belangrijk. Dit om daadwerkelijk de karper te vangen en voor de vis zelf. Zorg voor een ruim schepnet van minimaal een meter. Zo kan jij de vangst goed scheppen en zo vouw je de karper niet dubbel.

Andere materialen.

spullen om te karpervissen

De bovenstaande materialen zijn als eerste nodig. Maar er is zoveel meer als je gaat starten met karpervissen. Het is immers beter om lekker in een stoel aan het water te zitten en een brolly of paraplu is nodig om door te vissen in de regen. Daarbij zijn bakjes en cases om je spullen op te ruimen ook wel handig. Vooral als je gaat starten met karpervissen is het beter om eerst te investeren in spullen die het karpervissen beter maken.

Denk aan meerdere aassoorten of extra rigs. Een tangetje kan soms van pas komen bij het onthaken van de vis en een foto camera mag je niet missen om de vangsten op de gevoelige plaat vast te leggen. Houd ook Marktplaats in de gaten want hier zie je vaak goedkoop maar goede tweedehands visspullen. Zo kun je toch hoge kwaliteit karperspullen kopen voor een voordelige prijs.

Vergunningen

karper vergunning beginnen

In het land van de regels mag je (gelukkig) niet maar zo overal vissen. Je moet een vergunning hebben voor het vissen. Vaak is een vispas en een vereniging vergunning voldoende. Je mag dan met 2 hengels op karper vissen. Wil je s’nacht vissen? Dan moet je meestal een extra nachtvispas aanvragen.

Op sommige wateren kun je ook een extra derde hengel vergunning verkrijgen dan mag je in plaats van 2 hengels met 3 hengels karpervissen. Meer informatie over vis vergunningen vind je op www.sportvisserijnederland.nl

Start met karpervissen, maar dan…

De meeste karpervissers hebben niet het geluk direct de eerste keer vissen een karper te vangen. Dit is niet erg want geduld is een belangrijke schakel tijdens het karpervissen en karpervissers moeten enigszins over doorzettingsvermogen beschikken. Geef dus niet op!

Meer tips om te starten met karpervissen? Lees ook de andere artikelen over karpervissen voor beginners

Vragen over het starten met karpervissen? Stel ze gerust hieronder bij reacties!

Share Button

Over Martijn vd Beek

De auteur van dit artikel is Martijn van de Beek. Met karpervissen begonnen in 1996. Zijn passie van het vissen op karper doorgeven aan de jeugd is een van zijn favoriete bezigheden. Niets missen? Stuur hem nu een vriendschap verzoek op Facebook!

2 comments

  1. Welke onthaak mat kun je het beste mee beginnen? Waar let je op bij kopen?

    • Het merk is aan je eigen. Ik let op dat de mat een opstaande rand heeft en van boven is af te dekken. Verder moet hij dik genoeg zijn. Daarbij moet de mat geen water opnemen, dit is niet prettig met vervoeren van de onthaakmat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*