Home / Materiaal / Ga jij meer karpers vangen door het lezen van dit boek?

Ga jij meer karpers vangen door het lezen van dit boek?

Sprekende hengels – Ernesto Kamminga

sprekende hengels review

Is het boek Sprekende Hengels van Ernesto Kamminga een boek wat jij moet lezen als karpervisser?

Bij de aanschaf van dit boek kreeg ik in een Gronings dialect de woorden mee… Laat je hengels spreken dit jaar… Mijn vermoeden is dat ik niet de enigste ben die dit “vonnis” kreeg, want een behoorlijk aantal boeken zijn inmiddels over de toonbank gegaan.

Naast de nodige verkopen van dit boek zijn er inmiddels ook op internet de nodige reviews geschreven. In deze review van Sprekende Hengels is het een kijk in het boek vanuit mijn oogpunt, maar wel met de vraag moet jij dit lezen? Voldoet dit boek aan een verwachting? En het belangrijkste is toch, veranderd er na het lezen van de woorden van Ernesto Kamminga iets aan mijn karpervisserij en aan mijn kennis van het vissen op karper?

 onderwerpen sprekendehengels

Een behoorlijke inhoudsopgave van Sprekende Hengels.

Sprekende hengels – Het boek.

Dat het een echt boek is daar valt niet over te twijfelen. Behoorlijke passages tekst en illustraties zitten er tussen de delen harde kaft, het grote aantal bladzijden maken het tot een geschrift wat veel informatie kan bevatten. Wel een nadeel zijn de kleine letters, dit is wennen en soms wat lastig lezen.

Karper boek lezen

Lekker lezen met de voetjes op de bank of natuurlijk aan de waterkant.

Inhoudelijke boek review

Tot de eerste helft van het boek.

Het eerste gedeelte van het boek geeft informatie over het gedrag van karpers. Deels van de zaken zijn in eerste instantie voor de hand liggend. Bijvoorbeeld het benaderen van een water, hier is immers voorzichtigheid mee geboden. Toch is de praktijk dat er maar weinig karpervissers rekening houden met bijvoorbeeld trillingen of andere manieren waarbij jij jezelf verraad aan de vissen.

Vooral een beginnende karpervisser kan hier wijze lessen uithalen en de ervaren garde vissers kan deels hun eigen benadering van het viswater tegen het licht houden. Instinct, conditionering en psychologie zijn ook allemaal onderwerpen die vrij uitgebreid worden toegelicht in Sprekende Hengels. Hoe bepaal jij je stekkeuze en welke techniek of tactiek zet jij in bij obstakels, hier zijn ontzettend veel goede tips over te vinden.

stukje uit sprekende hengels

Herkenbare intense manier!

De tweede helft 

Dit deel gaf mij na het lezen de meeste voldoening. Het gedeelte over het perfectioneren van rigs en de verschillende werkingen hiervan zijn handig en geven een goed inhoudelijk inzicht weer. Hier kan ik zelf zeker meer uithalen door het opnieuw in een ander licht te bekijken. Een ander hoofdstuk in Sprekende Hengels is het gebruik van soorten aas.

Misschien komt het omdat mijn denken over aas grotendeels overeen komt met het denkbeeld van de schrijver, bijvoorbeeld met belang van natuurlijke aantrekkingskracht. Hoe dan ook kon ik hier nog een aantal tips uithalen die ik zeker ga inzetten. Ik weet ook zeker dat het gedeelte invloed van ons haakaas op de inhaking voor vissers een grote winst kan opleveren.

In het laatste gedeelte van het boek staan diverse verhalen. Leuk om te lezen en ook zeker informatief. David Wouters schrijft achterin het boek Sprekende Hengels nog een erg interessant stuk over karpervissen en de maanstand, oftewel de invloed van de maan.

http://www.karpervissenuniversiteit.nl/wp-content/uploads/2016/02/ernesto-kamminga-boek.jpg

Zeer uiteenlopende onderwerpen door het gehele karper boek!

Conclusie over Sprekende hengels van Ernesto Kamminga.

uitleg in detail door Kamminga

Uitleg met een oog voor diep detail.

Een boek vol praktijk kennis met onderbouwde uitleg waarbij beginnende maar ook ervaren karpervissers zeker winst uithalen. Uitgebreid en heel veel facetten in het hedendaagse karpervissen komen aan de orde. Dit maakt het aankoop bedrag echt wel goed. Nadelig vind ik de kleine letters en kom je wel eens schrijffouten tegen. (niet dat ik die niet maak)

bestellen of kopen?

Sprekende hengels, een boek vol tips die direct in de praktijk zijn uit te voeren.

Naar mijn idee moet je je niet laten misleiden over deze punten, maar is het boek sprekende hengels van Ernsto Kamminga een ware must have voor iedere karpervisser. Daarbij geeft Ernesto een groot gedeelte van zijn bruikbare kennis over in een vorm waarbij het technische verwoord is naar een goed begrijpend verhaal.

Kortom: ‘Het boek dat daadwerkelijk visserij naar een hoger niveau zal brengen’

Meer info?

Direct het boek kopen of bestellen? Ga naar de productpagina van Sprekende Hengels en voor meer informatie bekijk je de website Carpwhisperer.com.

Share Button

Over Martijn vd Beek

De auteur van dit artikel is Martijn van de Beek. Met karpervissen begonnen in 1996. Zijn passie van het vissen op karper doorgeven aan de jeugd is een van zijn favoriete bezigheden. Niets missen? Stuur hem nu een vriendschap verzoek op Facebook!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*