Home / Karper rigs / Simpel een doeltreffende pop up rig maken!

Simpel een doeltreffende pop up rig maken!

Pop up rig maken.

Er zijn vele wegen naar Rome en er zijn eigenlijk net zo veel mogelijkheden om een pop up rig te maken. In dit artikel zie je welke pop up rig bijna altijd in te zetten is met het vissen op karper en leg ik stap voor stap uit hoe jij hem maakt.

Waarom zou jij deze rig voor pop up’s gebruiken? Omdat hij simpel en doeltreffend is en werkt in bijna alle water typen. Je kunt de video bekijken voor het maken van de rig en daaronder in het artikel lees je uitgebreidere informatie over deze pop up rig knopen.

Video met uitleg.

Gebruikte rig materialen.

  • Onderlijn materiaal: Katran Braided hook links Korund
  • Haak: Solar 101 maat 6
  • Kneedbaar lood: Nash cling on tungsten putty
  • Shrink tube: Piet Vogel maat 1.6 mm
  • Knijploodje
  • Boilie stoppers: Hair extending boilie props van Fox

Stap 1: Lusje van de hair.

pop up rigs lusje hair.

Maak een lusje aan het uiteinde van het onderlijn materiaal en bevestig het pop up aasje inclusief boilie stoppers.

Stap 2: De haak.

simpele-pop-up-rig

Persoonlijk kies ik voor een Solar 101 haak, deze is hard, scherp en sterk. De haak maak je aan de onderlijn via de no knotless knoop. In de onderstaande video van Fox zie je hoe jij die knoop maakt.

Stap 3: Kant en klare Line aligner of shrink tube.

Shrinktube-monteren-voor-pop-up-rig

Welk materiaal je ook kiest, het is ter bevordering van het kantel punt tijdens een aanbeet. Daarbij verleng je de eigenlijke haaksteel. Shrink tube kent als voordeel dat het harder is en op een iedere gewenste maat te maken is. Kant en klare line aligners zijn makkelijk te monteren, maar vaak zacht. De kant en klare Strategy Tungsten Line Aligneris is wel vrij hard en kan ik aanraden voor het gebruik van een kant en klare aligner.

Stap 4: Loodje pop up.

putty onderlijn pop-up

Ik gebruik zelf een knijploodje die ik bevestig op de plek van het tegengewicht voor de pop up. Daar overheen maak ik de putty vast en dit verschuift bij mij namelijk nooit. De rig is nu overigens ook al bijna klaar.

Stap 5: Pop up rig controleren.

haak scherpte testen

Ik controleer de rig nu op eventuele gebreken. Als laatste check ik de haak in een controle op scherpte, de haakpunt moet vlijmscherp zijn. De haakpunt kun je eenvoudig controleren met je nagel. Hij moet in de nagel prikken, zo niet dan gaat het vijltje er overheen.

Stap 6: Klaar en karpervissen.

pop up rig maken

Vragen of opmerkingen? Stel ze in het reactieveld!

Share Button

Over Martijn vd Beek

De auteur van dit artikel is Martijn van de Beek. Met karpervissen begonnen in 1996. Zijn passie van het vissen op karper doorgeven aan de jeugd is een van zijn favoriete bezigheden. Niets missen? Stuur hem nu een vriendschap verzoek op Facebook!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*