Simavis

Simavis, karpervissen in Eesterga.

Simavis staat voor Simon en Maria. SiMa… een week karpervissen in Nederland.

simavis

Soms heb je geluk en soms heb je geluk doordat een ander geluk heeft. Kortom ik mocht een week mee op jacht naar karper op karperplas Simavis Dit nadat een goede kennis dit als prijs had gewonnen!

Video van de Sima karperplas.

Twee maanden voordat we de hengels te water zouden laten hebben we een kort bezoekje gemaakt aan Simavis. Dit om het water, de stek, de mensen en de voorzieningen even te bekijken. In juni zou het vissen plaats gaan vinden en zouden we met drie personen stek 5 gaan bezetten. Kevin, Joey en ik. De eerste indruk na het bezoekje bij Simavis was helemaal prima!

Eindelijk op Simavissen.

Bij aankomst in juni kregen we een korte toespraak over het reilen en zeilen van Simavis door Simon. Simon is de eigenaar van karperplas Simavis. Hierna laadde hij al onze spullen in en bracht deze met zijn quad naar onze stek toe. Lekker makkelijk voor ons, maar als een razende moest er op gebouwd gaan worden. Er is veel slecht weer opkomst en de voorspelling is niet mals! Twee uur later staat alles in het gareel om te vertoeven en zijn de karperhengels voorzien van boilies en ander karperaas.

Op afroep komt Simon Krens eerst ons aas en onze montages controleren. Bij goedkeuring mogen ze in het water worden gebracht en kan het vissen beginnen. De beoogde stekken hadden we inmiddels gevonden door te peilen en te werken met de dieptemeter op een voerboot. We voorzien een aantal stekken met 500 gram boilies.

(Een dieptemeter en voerboot zijn onmisbaar en evt. ter plekke te huur)

Twee andere stekken worden voorzien van particels en even later liggen alle karperrigs op de bodem of zweeft het aas er net boven in de vorm van pop-up. Nog twee plekken worden aangevoerd zonder bevist te worden. Mocht het tegen vallen met de vangst op de eerste beoogde stekken, gaan we deze 2 plekken bevissen.

De eerste karper.

Tegen de avond gilt de eerste keer de beetmelder het uit om er vervolgens ook weer mee op te houden. Stil, slap… nopes, nada. Twee uren later in het beloofde slechte weer is het wel goed raak met deze hengel. De beetmelder gilt het uit! Een karper van 14 pond vergiste zich in mijn rig en wist in no time de nodige meters van mijn spoel af te krijgen.

Vol in de wind en regen sta ik te drillen. Nat, door het slechte weer maar met een goed gevoel stap ik weer in de tent. Het eerste karpertje is binnen!

karper simavis

Nat, maar de eerste op Simavis is binnen.

Geen rust.

De eerste nacht verloopt verder rustig. De zaterdagmorgen verloopt dit bepaald niet. Om precies 8 uur loopt de eerst hengel af die we “stiekem” voor stek 4 hebben gedropt. Deze stek 4 is niet bezet deze week en hier mochten we gebruik van maken door er voor te vissen. Een mooie karper schuift even later het landingsnet binnen. Deze stek voeren we opnieuw breed aan met 1 kilo tijgernoten en wat boilies.

Geslaagde vangst.

In ons plan van aanpak wordt dit recept herhaald per gevangen vis. Een half uur later is het weer raak en even later opnieuw. Deze dag blijven er karpers komen vanaf deze plek. Waaronder nog 2 mooie hoge dertigers voor Joey. Negen uren later, zijn er wel twee vissen verspeeld vanaf deze stek. In de zichtlijn van stek 5 naar stek 4 en zo’n 20 meter uit de kant, zit er een obstakel onder water waarin we tweemaal een karper kwijt raken. Dit is wel minder maar het is niet anders en er is bijna iets aan te doen. Gelukkig komen de montages uiteindelijk wel compleet uit het water. Deze dag is voor ons hoe dan ook geslaagd.

Dubbel runs en hard werken.

De week doorkijkend hebben alles wel meegemaakt, tot dubbel runs aan toe. Ook de andere hengels leveren bijna allemaal meerdere vissen op die week. Het is hard werken om constant alles te voorzien van nieuw aas en bij te voeren. Rigs worden snel door gewisseld, doordat we deze met aas op voorraad maken. Dit om weer snel te kunnen vissen na een run.

smorgens karper

Lekker wakker worden!

Terugblik Simavis stek 5

De week bij Simavis is verder goed verlopen. Vele vissen gleden over het netkoord, ook bijna alle andere dagen bleven de runs wel komen. Waaronder nog een 40 plusser voor Kevin. Wel heeft het 1 dag helemaal stil gelegen met de vangsten.

 

sima vis 5

Zodra de wind draaide en niet meer op onze eigen kant waaide werden de aanbeten minder en kwam er sporadisch een run. Alleen een dag viel dit helemaal weg en vingen wij niets. Ook schommelde de luchtdruk enorm die dag.

De eigenaren van Simavisplas zijn vreselijk aardig en doen er alles aan om je een plezierig verblijf te geven. Alleen een vangstgarantie krijg je natuurlijk niet want ook op Simavis blijft het vissen.

Zo bleef het bij 2 andere vissers een heel weekend stil en kregen ze geen enkele karper op de kant. Deze vissers waren dan ook iets minder positief in hun ervaring met Simavis.

simavissen karper

Het gebruikte aas:

 • Cipro Punta Chili boilies 16 mm & 20 mm
 • Cipro fluo pop up’s Punta Chili Spice 16 mm
 • Cipro Scopex FFP 20 mm
 • Rod Hutchinson Legend Pop Ups – Squid & Octopus 14 mm
 • Sea Fish & Aminol boilie van Strategy 20 mm
 • Top secret Natural Garlic Pilchard & Pure Shrimps 20 mm boilies
 • Een mix van mais, granen en kalvermelk
 • Tijgernoten

De gebruikte rigs:

 • Combi rig
 • Line aligner hair rig

Opvallende zaken tijdens het karpervissen bij Sima.

karpervissen eesterga sima

Na een week karpervissen op Simavis hebben wij de volgende ervaringen opgedaan:  De meeste grotere vissen komen uit de diepere gedeeltes van het water. Vanaf 4 meter diepte en ver uit de kant kwamen bijna alle grote biggen. Bovendien werden de zware jongens met klein aas gevangen. 14 mm of 16 mm boilies in de vorm van een pop-up of een fluo pop up.

De 2 zwaarste vissen werden gehaakt op 1! Rod Hutchinson Legend Pop Ups – Squid & Octopus van 14 mm, dit is een klein donker bruine pop upje. Hierbij ging er hooguit een halve kilo boilies en wat particels mee naar de bodem. Weinig hele boilies maar vooral gecrushte exemplaren gingen naar de bodem van Simavis. Wel gesoakt met zalmolie en dip, om een spoor onderwater te creëren in meerdere lagen van het water. Ondiepere stukken leveren wel meer aanbeten op maar meer vissen rond de 20 pond. Het voerrecept was voor de ondiepere stekken hetzelfde.

De karpers werden boven, onder en halverwege de taluds gevangen. Persoonlijk vind ik stek 5 niet geschikt om met 6 hengels te vissen. De verdeling is dan vrij beperkt en de lijn druk is dan enorm hoog. Nu hadden wij geluk dat stek 4 leeg was en zo een ruimer gedeelte van het water tot onze beschikking hadden. Dan wil het wel prima en kun je stekken verder uit elkaar aanleggen.

Ervaringen over Simavis

Verder mag ik stellen op Simavis en is het volgende mijn ervaring: Weinig bijvangsten. Altijd wind. Aardige medevissers. Niet aardige medevissers. Gave karpers. En op Simavissen is vooral genieten!

Ook gevist op Simavis? Wat is jouw ervaring? Misschien ga je nog? En heb je vragen? Stel ze gerust hieronder.

Share Button

Over Martijn vd Beek

De auteur van dit artikel is Martijn van de Beek. Met karpervissen begonnen in 1996. Zijn passie van het vissen op karper doorgeven aan de jeugd is een van zijn favoriete bezigheden. Niets missen? Stuur hem nu een vriendschap verzoek op Facebook!

3 comments

 1. Top water daar! Dit jaar voor de tweede keer eropan! thnx voor de tips

 2. Mijn Simavis ervaringen zijn wisselend. De eerste keer gevist met een vriend daar waarbij er niet erg goed gevangen werd. Dit jaar weer geweest en toen liep het in een weekend een stuk beter terwijl er weinig aan tactiek en boilies veranderd is. Mijn ervaring is er ook dat de wind veel verschil maakt. Toch een leuk water!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*