Home / Karper rigs / Rig ring vs silicone tube

Rig ring vs silicone tube

Een rig ring of een stukje tube aan je hair?

Een rig ringetje of een stukje silicone tube aan je hair, wat is beter? Deze vraag kwam vorige week voor de derde maal in de mailbox. De hoogste tijd voor een artikel over rig ringen en stukjes tube aan je hair.  Want wat is beter en wat is makkelijker? Onderstaand mijn gedachten over dit onderwerp.

Waarom is dit discutabel?

Veel vissers ervaren na een aanbeet het verschuiven van het silicone rubbertje of het stukje tube. Deze zit niet meer op de juiste plek en is vaak naar achter geschoven als de haak in de bek van de karper zit of heeft gezeten. Hiermee zou je kunnen stellen dat de tube in de weg zit en de haaksteel niet geheel vrij ligt. Met een rig ring is dit in een keer opgelost. Het ringetje verschuift gemakkelijk en soepel naar achteren en er is alle ruimte om te prikken.

Alleen willen we wel dat alles makkelijk verschuift? Dit kan namelijk ook een nadeel zijn voor je aas presentatie. Kortom discussiepunten genoeg, daarom houdt ik het alleen bij de feiten die ik ken en zul je zelf als karpervisser de voor en nadelen moeten ondervinden. Of je nu voor een stukje tube of voor een rig ringetje kiest, mechanisch moet je rig sowieso in orde zijn.

Waar maak ze je aan je hair en waarom?

Om je haak in een goede positie te krijgen is het gebruik van een stukje tube of ringetje aan te raden. Op de foto zie je onderstaand waar deze gemonteerd worden.

Rig ringetje aan je hair.

In de onderstaande video zie je direct hoe een rig met ringetje werkt. Doorgaans is deze het meest bekend als blowback rig met daarin alle varianten.

Voordelen

 • Natuurlijke aas presentatie.
 • Haak komt volledig vrij bij aanbeet.
 • Moeilijk uit te spugen voor de karper.

Nadelen

 • Bij een inworp kan de ring vrij draaien
 • Wat gebeurd er als er veel witvis aan je haakaas zit?
 • Je moet je even verdiepen in de montage van de micro ring

Tube aan de hair.

In de onderstaande video zie je hoe een rig met tube eruit ziet en wat de voordelen zijn.

Voordelen

 • Tijdens een inworp verschuift tube doorgaans niet
 • Verschuift niet door witvis
 • Eenvoudiger aan te brengen

Nadelen

 • Haak komt niet volledig vrij tijdens een aanbeet. Aas blijft onder een zelfde hoek.
 • Vaak na een aanbeet moet tube vervangen worden
 • Minder natuurlijk

Persoonlijke voorkeur voor je rig

Als je 100 karpervissers vraagt naar een voorkeur zul je waarschijnlijk ook 100 verschillende antwoorden krijgen. De onderstaande content is dan ook van persoonlijke titel en op eigen ervaring. Daarbij is mijn ervaring geen wet te noemen maar hoop ik een meewerkende factor tot het gebruik van een goede rig.

Een kanttekening om te weten is dat mijn visserij grotendeels plaats in water waar de karper de klappen van de zweep kent en vis ik het liefst met wat kleiner aas.

In mijn karpervisserij gebruik ik tube of een ringetje alleen als het aas de bodem raakt. Bij een normale popup dus niet, maar een over gelood popupje of een staande snowman zou wel voorzien worden van een van deze middelen. Een chod rig of de kd rig heeft doorgaans mijn voorkeur voor het gebruik bij popups.

Bij bodem aas gaat mijn voorkeur doorgaans uit naar een ringetje, dit in combinatie met een onderlijn van rond de 15 cm. Afhankelijk van de grote van het aas bepaal ik de lengte van de hair en de afstand tussen de onderkant van het aas en de haakbocht. Vis ik met aas van 1 cm dan is deze afstand ook 1 cm.

Waar ik voor wil zorgen is dat de haak kort langs het aas ligt en eigenlijk direct kantelt en prikt. In mijn praktijk gebeurde dit beter met een rig ring als met een stukje tube.

Ik ben erg benieuwd naar jullie ervaringen, geef ze door in het reactieveld. Hier mag je ook altijd je vragen stellen!

Share Button

Over Martijn vd Beek

De auteur van dit artikel is Martijn van de Beek. Met karpervissen begonnen in 1996. Zijn passie van het vissen op karper doorgeven aan de jeugd is een van zijn favoriete bezigheden. Niets missen? Stuur hem nu een vriendschap verzoek op Facebook!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*