Home / Verhalen/verslagen / Puur op het gevoel

Puur op het gevoel

Een zwoel zomer briesje waait laat in de avond mijn lichaam naar een lagere temperatuur toe. Eindelijk is het lekker om buiten te zijn, dit was vandaag wel anders. Vanmorgen bij het arriveren aan het water was het nog te doen qua temperatuur maar daarna steeg in de loop van de dag de temperatuur en was buiten zijn eigenlijk geen optie in deze hitte. Nu is het anders…

Vaag en stil

De hitte gaf mij geen vertrouwen in het azen van de karpers. Al bij aankomst bij het water zakt mijn vertrouwen weg in een gevoel van weemoed. Deze tweedaagse sessie moest eigenlijk een vangpartij worden en lang heb ik het gevoel gehad dat het kon.

Anderhalve week lang zijn de boilies op plekken in het water gegaan waar niemand vist. Dit druk beviste water in het oosten van het land word bijna alleen op de zelfde stekken bevist. Door te kijken en te peilen heb ik andere plekken kunnen ontdekken waar niemand en anders bijna niemand vist en de karpers wel azen. Mede hierdoor was het vertrouwen torenhoog. Nu ebt het weg en is het vertrouwen verdwenen.

Al hoe wel het halve bestand aan karper door mij gespot is, vanmiddag blijven de aanbeten uit. De karpers zwemmen rustig aan het oppervlakte en doen geen enkele moeite ook maar ergens naar om te kijken. In de middag schoot mij even de gedachte door mijn brein om te gaan oppervlakte vissen. Alleen in deze oven temperaturen zakten deze gedachten snel weg omdat het geen doen is om in de zon te verblijven.

De hoogste tijd

karperaas met vertrouwenIk pak nog een flesje water en laat de wind zijn werk doen. Een heerlijk gevoel. Turend over het water vallen diverse onderbrekingen op in het water. Het lijkt erop dat de karper nog steeds hoog in het water verblijft. Wat ga ik doen of verander ik iets of verander ik niets?

Ik besluit een hengel bij te voeren in een mix van Salm oil en boilies. De boilies vergruis ik deels met de crusher van Korda en voer dit in kleine ballen bij. Op deze manier kan de olie zijn werk doen en hoop ik de vissen in hogere lagen aan te trekken en naar mijn aas op de bodem te verleiden.

Zeg maar niets meer

Mijn vismaat komt naast me staan en zegt niets. Maar ik weet het, we delen het zelfde gevoel. Hoe belangrijk is die innerlijke prikkel van beleving tijdens het karpervissen. Al hoe wel ik normaal prima analystisch kan denken gaat het tijdens het vissen vaak anders. Hoe sterk laat ik mijn gevoel niet leiden in mijn keuzes.

Uit dit gevoel maak je de keuzes van al je handelingen. Welk aas gebruik ik en welke plekken bevis ik? Dat zijn de keuzes uit gevoel. Maar ook het vertrouwen wat je voelt komt voort uit deze belevingen. Een draaiende vis of beweging op je stek kan het vertrouwen torenhoog laten stijgen. Daarop tegen kan het gevoel je laten zakken tot een diep dal in het gevoel van het uitblijven van een aanbeet en een run.

Geef mij nu je angst

Als ik de laatste dag mijn spullen inpak bekruipt mij een ander gevoel. Door in mijn gedachten het doel bij te stellen kon ik persoonlijk een goed gevoel aan deze sessie overhouden. Daarbij mag ik ook de lering trekken om soms maar niet naar mijn gevoelens te luisteren.

Overdag was het vissen niets waard alleen dit was statistisch gezien niet meer dan logisch met deze hete dagen. De nachten waren zeker een succes met meerdere mooie vissen die over het netkoord gleden. Kortom ik kan met een voldaan gevoel naar huis en alle onrust is niet nodig geweest.

karpers vangen in de nacht