Home / Nieuws / Onderzoek sportvisserij en karper. Dit is opvallend!

Onderzoek sportvisserij en karper. Dit is opvallend!

Onderzoek sportvisserij en karper van Sportvisserij Nederland

Hoewel je eigenlijk als karpervisser het gehele onderzoek moet lezen, lees je in dit artikel de 3 meest opvallende uitkomsten van dit onderzoek. Lees nu verder voor de voor mij meest opvallende uitkomsten!

karper vergunning beginnen

 

Uitkomsten onderzoek karper

3. Karpervissen: A way of life!

Karpervissen lijkt inmiddels voor tienduizenden sportvissers ‘a way of life’ geworden. De
huidige motivatie voor en participatie bij het karpervissen kan dan ook deels worden
verklaard vanuit sociaal-maatschappelijke en psychologische factoren

Volgens dit onderzoek is het karpervissen een manier van leven. Hoe zit dat bij jou? Persoonlijk ben ik dagelijks wel even bezig met het karpervissen. Soms in gedachten om weer een plannetje te smeden en de andere keer om te voeren. Daarbij natuurlijk zoveel mogelijk daadwerkelijk vissen. Opvallend vond ik dat het dus echt gezien wordt als een manier van te leven en dat veel karpervissers het zo ervaren.

2. Vissen op karper? Duurder met een factor 3

In vergelijking met de besteding van de ‘gemiddelde, recreatieve sportvisser’, lijken de
bestedingen door karpervissers gemiddeld een factor 3 hoger te liggen.

Dat het vissen op karper niet het goedkoopste is om te doen is wel bekend. Als je door het jaar optelt wat je uitgeeft aan spullen schrik je er van. Uit dit onderzoek blijkt ook dat het karpervissen daadwerkelijk duur is. Dit wordt het althans gemaakt door de karpervissers. Op basis van NIPO is er in 2002 een conclusie getrokken dat er gemiddeld jaarlijks voor €529.- per persoon uitgegeven wordt aan aas en voer.

In Duitsland is er in 2003 een onderzoek geweest waarbij er jaarlijks €5500.- per persoon uitgegeven is aan het totale karpervissen. Hier is wel alles doorgerekend en in dit onderzoek is er twijfel over de uitslag van het Duitse onderzoek. Twee feiten zijn voor mij wel duidelijk. Je kunt het zo duur maken als je zelf wilt en vissen op karper is “big booming business”.

1.  Wat is dressuur?

Karpers lijken van elkaar te leren, waardoor
ook nog niet gevangen karpers veel minder goed vangbaar kunnen worden. Als
algemene conclusie geldt dat een haakervaring (incl. dril, landen, handling, ook
verspelen) leidt tot een afname van de vangbaarheid tot 1 jaar later met 25 -30%. Dit
is een gemiddelde, relatieve afname van de vangbaarheid. De individuele variatie is
groot. Sommige karpers ‘leren’ niet of slecht.

Dat de afname van vangbaarheid bij karper snel afneemt was mij al wel duidelijk. Zo blijkt ook uit dit onderzoek. Wat nieuw voor mij is is dat karpers van elkaar leren. Wel heb ik ooit deze gedachte gehad. Bij Simavis viste ik 3 maanden na de opening. Daar lieten de karpers het al weken afweten op de eerst best vangende stekken. Dit terwijl hier nog niet een vierde van de karpers vanaf deze of andere stekken gevangen waren.

De rest van de karpers liet ook deze stekken met rust. Is dit dressuur? Veel vissers gingen hier wel vanuit alleen viel voor mij wel het kwartje dat een vis een stek kan laten liggen zonder er zelf gevangen te zijn. Waarschijnlijk door de paniek in het water trekken de karpers weg en komen er voor eerst niet weer.

Meer opvallende uitkomsten die je niet mag missen

Wat doen boilies met de waterkwaliteit of waar worden de meeste karpers afgemaakt en meegenomen. Als dit soort vragen kom je tegen in het onderzoek van Sportvisserij Nederland.

Ga nu naar het rapport karper in Nederland

Share Button

Over Martijn vd Beek

De auteur van dit artikel is Martijn van de Beek. Met karpervissen begonnen in 1996. Zijn passie van het vissen op karper doorgeven aan de jeugd is een van zijn favoriete bezigheden. Niets missen? Stuur hem nu een vriendschap verzoek op Facebook!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*