Home / Karper rigs / The Naked Chod Rig

The Naked Chod Rig

The Naked Chod Rig

naked chod

 

The naked Chod Rig is een rig die degelijk verschil kan maken. De normale Chod rig is bij velen bekend. De naakte versie vindt ik beter. Welk voordeel heeft deze karperrig en hoe maak je hem? Lees snel verder onder de foto.

Chod rig

Gevangen met Naked chod rig

Kom maar uit de blubber!

Sinds 2 jaar vis ik indien nodig met de Chod rig. Deze rig is verreweg van standaard. Dit is naar mijn idee het eerste voordeel. Modder, waterplanten en een rommelige bodem zijn door deze rig uitstekend te bevissen. The Naked Chod rig gaat nog een stapje verder. Door de rig op de hoofdlijn te plaatsen, krijgt hij nog meer voordelen.

De fluorcarbon lijn laat de rig compleet verdwijnen aan de bodem en is zo goed als niet meer zichtbaar onderwater. Wel zitten er een aantal haken en ogen aan de Chod en the Naked Chod rigs.

Opletten bij de (Naked) Chod

Het eerste jaar heb ik veel moeten leren over de Chod. In dit stukje laat ik je mijn bevindingen zien. Dit is zoals ik er over denk. Op veel verschillende wateren gingen het aantal aanbeten flink naar boven ten opzichte van andere karperrigs. Maar ik praat over aanbeten. Hier stonden vele missers met de Chod rig tegen over.

Een gillende beetmelder, een run en enkele seconden later is de karper verdwenen. Dit overkwam me veel te vaak. Met de volgende aanpassingen ging het wel goed. Deze verkreeg ik door naar anderen te luisteren en te testen. Op deze manier chodden ging beter. Lichter lood tot 50 gram. Minimaal 25 cm tussen het lood en het eerste balletje vanaf het lood. Vlijm scherpe haken! Geen standaard haak is goed genoeg. Veelal met maat 4 of 6.

Ook op een normale bodem in een druk bevist water maakt de naakte variant vaak het verschil in vangen of blanken.

Video van het maken door ESP Carp Gear

Zo hebben het in de video over wateren waar een leadcore verboden is. Hier zou de naked chod rig ideaal zijn. Alleen naar mijn idee kun je deze rig veel vaker en eerder inzetten.

TIP: Korda heeft een kant en klaar systeem. Het Naked chod safety system.

Bekijk het onder water in deze video

Vragen of aanvullingen over deze rig? Klik hier

 

Share Button

Over Martijn vd Beek

De auteur van dit artikel is Martijn van de Beek. Met karpervissen begonnen in 1996. Zijn passie van het vissen op karper doorgeven aan de jeugd is een van zijn favoriete bezigheden. Niets missen? Stuur hem nu een vriendschap verzoek op Facebook!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*