Home / Karperaas / Mais

Mais

Karpervissen met mais

Met mais vissen… Karpers zijn verzot op dit gele goud, dat weet bijna iedereen. Mais korrels hebben gewoon een grote aantrekkingskracht op karper. Toch kleven er ook flink wat nadelen aan dit karperaas, die je moet weten als karpervisser. Daarbij zijn er diverse maissoorten om mee te karpervissen. In dit artikel lees je het allemaal.

mais karper

Met welke soorten mais kun je vissen op karper?

Met welke maissoorten kun je vissen op karper? Kort door de bocht met ieder soort. De zachte blikmais is een veel gebruikte bij het pennen op karpers, terwijl de harde mais vaak statisch is ingezet om te voeren. Toch kan dit prima visa versa. In het onderstaande overzicht zie je alle maissoorten die geschikt zijn om karpers te vangen.

  • Harde mais
  • Zachte mais
  • Kippen mais
  • Suiker mais
  • xxl mais
  • Speciale varianten in de hengelsport speciaalzaken.

Met welk soort mais je ook vist, het moet eerst geweekt en gekookt worden voordat je er mee vissen mag. (met uitzondering van blikmais) Laat de mais altijd 24 uur weken en kook het daarna. Zelf kook ik de mais minimaal 20 minuten.

Meer met mais

imitatie aas karperDe ervaring leert dat ook mais dressuur gevoelig is voor de karper. Op een water waar er veel gevist mee is lopen de aanbeten terug. Je kunt hierbij wel een aantal aanpassingen doen waardoor het weer beter gaat lopen. Mais kun je perfect kleuren. Zo blijft de voedingswaarde gelijk maar is de kleur anders. Een andere manier is de mais kapot koken. Dit doe je door de mais heel heet en lang te koken. De maiskorrels knappen open en zien er anders uit. Ook het toevoegen van flavours is zeer geschikt voor dit aas. Dit kun je al doen tijdens het weken.

Voordelen

Het gele karper goud is niet duur. Bijna iedere dierenwinkel verkoopt het in een bulkzak waardoor de kilo prijs erg mee valt. Verder leg je er snel een grote voerplek mee aan en valt het aas mooi op onder water.

Nadelen

Naast karpers zijn witvissoorten ook erg verzot op dit aas. Dit kan op je stek echt een ramp vormen. Vooral grote scholen brasems kunnen zich volledig op je voerplek storten met alle gevolgen van dien.

Tip: Er zijn speciale drijvende mais korrels te koop. Gebruikt deze eens als een pop up haakpresentatie.  

Share Button

Over Martijn vd Beek

De auteur van dit artikel is Martijn van de Beek. Met karpervissen begonnen in 1996. Zijn passie van het vissen op karper doorgeven aan de jeugd is een van zijn favoriete bezigheden. Niets missen? Stuur hem nu een vriendschap verzoek op Facebook!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*