Home / Karpervissen tips / Karpervissen op grindafgravingen

Karpervissen op grindafgravingen

Het vissen op karper in een grindafgraving

Karpervissen in een grind of zandafgraving is een vak apart. In dit artikel krijg je de tips en trucs van Joris Kusters over hoe te vissen in zo’n afgraving. Gezien dit het eerste artikel is van Joris, stelt hij zich kort voor!

Joris

Ik zal me even voorstellen, ik ben Joris Kusters en ben woonachtig in het mooie Limburg. Voornamelijk bestond mijn karpervissen uit vissen op kleine park wateren en in de woonwijken. Maar nu na een aantal jaren ben ik fanatiek bezig met het vissen op grindafgravingen.

karper grindafgravingen

Een hele mooie visserij die garant staat voor actie mooie momenten en zo nu en dan erg leuke vangsten. Lees verder voor mijn beleving en tips voor het vissen in grindafgravingen.

Beginnen met karpervissen op een grindafgraving.

Want waar te beginnen? Toen ik voor het eerst bij een grind afgraving kwam, was dit mijn  gedachte. Het antwoord is eigenlijk niet zo moeilijk. Het is net zo als er wel op meerder wateren wordt gedaan. Steek er veel tijd in en heb veel geduld. Want wat moet je doen? Het water werd door mij in kaart gebracht. Dit werd gedaan met een dieptemeter en een voerboot. Dit water is diep maximaal 17 meter met een hele hoop diepte verschillen. Dit was duidelijk te zien op de diepte meter.

Stekken zoeken

Steile taluds, grote kuilen en veel plateautjes heb ik met de dieptemeter en met de voerboot verkend. Daarna heb ik de dieptes van de stekken uit gepeild die mij interessant leken. Houdt iedere afwijking in de gaten. Ik kwam op een gegeven moment op mijn dieptemeter scherm wier stengels tegen. Dit is aantrekkelijk!

Er is maar 1 optie om een wierveld goed in kaart te krijgen. Door zelf te gaan kijken. Er was maar 1 optie, dit om met mijn vismaat met de rubberboot op verkenningstocht te gaan. Eenmaal aangekomen bij het wierveld zien wij door het heldere water heel duidelijk een aantal open plekken.

karpervissen op grindafgravingen

Open plekken zijn erg belangrijk, want hier trekt de karper doorheen om naar voedsel te zoeken en deze plekken zijn goed bevisbaar. Met een goed gevoel zijn we naar huis gekeerd en werden er afspraken gemaakt om te gaan voeren. Dit moest secuur gebeuren om het gewenste resultaat boeken. Na een aantal dagen te hebben gevoerd op de open plekken in de wiervelden was dan eindelijk de dag aangebroken om te gaan vissen.

Kijk, voer en vang karper!

Met een goed gevoel werden de lijnen vakkundig op de open plekken gelegd. Na een tijdje ging de eerste beetmelder in alarm. Je ziet hier hoe belangrijk het is om te peilen, met de dieptemeter te kijken en met de rubberboot te gaan kijken naar je stekken. Op een scherm van de dieptemeter zie je niet alles!

Dus kijk, voer en vang! Er zijn een hoop vissen van deze stek af gekomen. Zie de foto voor een prachtige schub, die zich als eerste melde. Een prachtige korte maar dikke schub.

schubkarper zandafgraving

Karpers van een afgraving.

Het vissen op grindafgravingen is super mooi, maar je moet het goed aanpakken en er echt voor willen gaan. Daarnaast geeft het je echt voldoening als er dan een prachtige schub, spiegel of graskarper hebt gevangen en hij ligt op de mat. Vaak zijn grindafgravingen diep en toch wel vrij groot qua water oppervlakte. Dit betekend dat de karper de ruimte heeft om op gewicht te komen en groot te groeien. Er is ook vaak veel natuurlijk voedsel te vinden dat komt de karper ook ten goede.

karpervissen in een afgraving

Waarom spreekt de karpervisserij op grindafgravingen mij zo aan?

Er zijn verschillende redenen te noemen de eerste reden is dat de karpers vaak bere sterk zijn doordat ze dus ruimte en diepte genoeg hebben. Vaak laten ze je alle hoeken van het water zien stuk voor stuk allemaal kracht patsers. Daarnaast zijn deze vissen vaak heel massief en onbeschadigd, en bij helder water hebben ze vaak prachtige kleuren.

Ik hoop met dit artikel jou geamuseerd te hebben over mijn belevenissen en dat je er wat geleerd hebt. Karpervissen is een prachtige hobby die bij mij zeker nog voor de nodige leuke momenten gaat zorgen. Ook in de winter komt er een tijd van vele uren maken en weinig vangen. En toch kun jij dan ook er vol gas tegenaan en nog succes boeken.

Share Button

Over Joris Kusters

Joris Kusters is geboren in 1996 en vist sinds 2008 succesvol op karper in Nederland en Frankrijk. Zijn favoriete water zijn grote afgravingen met helder water. Volg Joris op Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*