Home / Karpervissen Nederland / Karpervissen in de Geul? Zo is het!

Karpervissen in de Geul? Zo is het!

Karpervissen in de Geul

Vanuit België stromend naar Nederland komt de rivier de Geul uit in de Maas. Uit gevonden stukken blijkt deze rivier al vanaf 1200 na Chr. te stromen in het meest zuidelijke deel van Limburg in Nederland.

Karpervissen in de Geul is zeker de moeite waard alleen kent wel een plan van aanpak. Het hard stromende en heldere water geeft niet snel haar geheimen prijs! Ook de vele ondiepe gedeelten maken het niet eenvoudig. Lees snel verder voor alle tips voor het karpervissen in de Geul!

Video Stichting Natuurbeelden

De rivier de Geul

Al hoewel de Geul in een behoorlijke breedte kan stromen was het in het najaar niet van toepassingen. De stroming was behoorlijk maar de breedte was te zien in een rustig kabbelend watertje. De rivier af lopen in de omgeving van Wijlre is genieten geblazen. Midden in de natuur is hier zeker van toepassing. Tijdens de wandeling kon ik goed de rivier in de gaten houden. Het water is helder en op veel plekken is de bodem te zien.

karper op de rivier de geul

Vissen in de Geul

Het moeilijkste qua karpervissen maakt het ook direct het makkelijkst.  De vis zit “opgesloten” in diepere gedeelten van de rivier. Waar het in ondiepe gedeelten niet meer dan 10 cm water staat is het voor veel vissen niet mogelijk om verder te trekken.

Zodra het water van de rivier de Geul stijgt kunnen de vissen verder over de ondiepe gedeelten. Op deze manier kun je snel de karpers en andere vissen lokaliseren. In het gedeelte van de omgeving van Wijlre ben ik een flink aantal soorten vissen tegenkomen die er in het wild rond zwemmen.

Tijdens het spotten ben ik onder andere beekforellen, regenboogforellen, graskarper, karpers, windes en 1 oranje koi tegen gekomen. Daarbij nog een aantal verschillende witvis soorten. Super en karpervissen in de Geul is zeker interessant.

de geul limburg

Karpers vangen

Ik heb de diepere gedeeltes opgezocht en aangevoerd. Gezien de sterke stroming is voeren normaal niet te doen. De stroming voert al je boilies en ander aas ver weg. Laat hier nu de clou in zitten waar de karpers zich bevinden. (Naar aanleiding van dit artikel heb een mail ontvangen met daarin de mededeling dat het alleen is toegestaan te vissen met kunstaas. Lees ook extra vergunning informatie)

Dit was voor mij de doorslag hoe karpervissen in de Geul een succes kon worden. Door te voeren met een aantal fel gekleurde boilies kun je zien waar deze door de stroming terecht komen. Hier komt alle “rommel” terecht en laat dat nu net de plekken zijn waar de karper aast.

Een tweede tip zijn de steile diepte verlopen in de rivier. Onderaan in het water bij deze steile verlopen is geen stroming of minder stroming, ook hier vang je karper. Normaal krijg je los voer niet op deze plekken. Door een pva zak te vullen met stenen uit de rivier en boilies lukt het om hierachter en onder een talud te voeren.

Materialen

fluo pop upsAangezien de sterke stroming is een zwaarder lood noodzakelijk. Variërend door de verschillende afstanden is 100 gram tot 200 gram nodig om je rig te laten liggen. De vele keien en scherpe delen in het water is het noodzakelijk om hier je materiaal op aan te passen.

Opvallend was dat de fluoriserende  boilies voor mij het beste resultaat hadden.

 

Conclusie op karper vissen aan de Geul

Buiten de karpers gelaten is het echt een beleving om in dit landschap te vissen. In het gebied waar ik gezeten heb rondom Wijlre was dit echt een fantastisch decor. De karpers zijn overigens niet echt heel groot maar super sterk door de grote stroming. Het adrenaline peil is niet te peilen doordat de vissen constant obstakels blijven zoeken.

Daarbij zijn het prachtige vissen in bouw en andere uiterlijke kenmerken. Aparte schub structuren en 100% gave vissen die niet of nauwelijks gevangen zijn dragen bij aan deze prachtige beleving.

karpervissen op de geul

 EXTRA VERGUNNING INFORMATIE

Naar aanleiding van dit artikel heb ik een mail ontvangen over regels t.b.v. het vissen op de Geul. Al hoewel ik over de juiste toezeggingen beschikte om daar te vissen, is de informatie niet juist. Om voor jou een bekeuring te voorkomen, let op de volgende punten.

In de Geul, stroomopwaarts van de gemeentegrens Meerssen-Valkenburg, mag uitsluitend met kunstaas worden gevist: Vissen met boilies in de Geul bij Wijlre is dus niet toegestaan.

Het gedeelte van de Geul stroomopwaarts van de gemeentegrens Meerssen-Valkenburg is aangemerkt als salmonide water, wettelijk mag daar alleen van 1 april t/m 30 september en zonder wormen worden gevist. De VBC heeft daarbovenop al tientallen jaren extra beperkingen ingesteld, zoals het vissen met uitsluitend kunstaas, voornamelijk om de kans op beschadiging te verkleinen. En ook om het vangen van zalmachtigen – voornamelijk beekforel – een eerlijke sport te maken: tot vorig jaar werd ook gekweekte forel uitgezet en die is nu eenmaal veel makkelijker te vangen met aas dat op het kwekerijvoer lijkt, vandaar.

Meer informatie:

www.vbc-geul.nl Visstandbeheer, vissen en hengelsportverenigingen in het stroomgebied van de Geul in Zuid-Limburg.

Share Button

Over Martijn vd Beek

De auteur van dit artikel is Martijn van de Beek. Met karpervissen begonnen in 1996. Zijn passie van het vissen op karper doorgeven aan de jeugd is een van zijn favoriete bezigheden. Niets missen? Stuur hem nu een vriendschap verzoek op Facebook!

2 comments

  1. Dit is zeker een mooi water bij wijster. Je kunt beter naar de brede geul. Daar zit er meer karpers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*