Home / Karpervissen voor beginners / Karperstekken zoeken

Karperstekken zoeken

Karperstekken zoeken

Karperstekken zoeken is in mijn optiek een van de belangrijkste schakels tijdens het karpervissen. Op ieder water moet je deze plekken weten. Vooral als je gaat starten met karpervissen kan het erg lastig zijn om te bepalen wat nu goede stekken zijn. In dit artikel krijg jij diverse tips voor het zoeken van de beste stekken voor het karpervissen.

zoeken karperstek

Boven water

Als je bij je viswater bent aangekomen kun direct potentiële karperstekken bekijken. Dit zijn alle hotspots die je boven water kun zien. Denk hierbij aan rietkragen, lelievelden, bomen overhangend in het water, strandjes, obstakels als steigers en bruggen. Ook eilanden, peilers en fonteinen zijn vaak plekken waar de karper zich ophoud.

Hoe je deze bevist is per water verschillend. Bij het ene water kun je veilig een paar meter van de rietkraag afvissen en vangen. Terwijl het andere water je rig in het riet geplaatst moet worden om te vangen. Let bij de laatste altijd op vis veiligheid!!!

Onder water

Onder water kun je vaak niet direct de karper stekken zien. Toch zijn er verschillende hulpmiddelen die je kunnen helpen om je karperstekken onder water te ontdekken. Hieronder zie je een aantal manieren.

  • Dieptemeter
  • Peilhengel
  • Duiken
  • Kijkemmer
  • Prikstok
  • Onderwatercamera
  • Google Earth

Met deze attributen zoek je naar harde plekken om je rigs neer te leggen. Kijk bijvoorbeeld eens naar wier onder water. Is het wier dun en kort? Dan kun je er met een gerust hart een van de rigs op gooien. Is dit niet het geval? Zoek dan de randen op van het wier veld of schone plekken er midden in. Diepte verschillen en taluds zijn ook interessant om te bevissen.

Probeer hier te testen wat het beste resultaat aan vangsten oplevert. Soms kun je beter je stek aanleggen op het talud en de andere keer lopen de stekken onder het talud. Dit is per water verschillend.

Video stekken zoeken op een kanaal (Korda TV)

Observeren is karper stekken ontdekken.

Op een aantal wateren die ik bevis heb ik ieder stek ontdek door te observeren. Na het lokaliseren van de karpers heb ik vervolgens de stekken bekeken en succesvol bevist. Hoe kun jij dit doen? Bekijk waar de karper zich ophoud. Dit kost vaak veel tijd maar dit zal zich zeker terug betalen. Vaak in vroeg in de morgen tijdens het licht worden en in de avond tijdens het donker worden is het windstil of zwakt de wind iets af. Je kunt dan vaak goed voedselbellen zien boven komen en vaak verraad de karper zich door te springen.

Kort gezegd, kijk naar voedselbellen. Kijk naar rollende karpers. Kun jij je stek onder water zien vanaf de kant? Voer dan iets aan en bekijk een uurtje of je karper op het voer krijgt. Als laatste is in mijn beleving bij springende karpers vaak een potentiële stek kort in de buurt.

Ontdek je plekje. (Stekje)

Heb je tijdens het karper stekken zoeken een waarschijnlijke hotspot ontdekt? Dan kun je voordat je vist al ontdekken hoe sterk de stek is. Voer de stek aan met het liefst boilies. Wacht 1 of 2 dagen en bekijk onderwater of de boilies er nog liggen. Dit kun je doen met een onderwatercamera of met een kijk emmer. Houd er wel rekening mee dat ook watervogels en andere vissen ook graag een aasje mee pikken.

Lukt dit niet dan kan een duik je uitkomst geven om te bekijken of de boilies weg zijn. Zijn ze weg? Dan moet het wel erg raar lopen wil je op die plek niets vangen. Waarom kun je beter boilies voeren? Omdat je hier doorgaans de minste last van witvis ondervindt. Zijn je boilies verdwenen dan is het vaak wel karper geweest.

Karperstekken zoeken thuis

Ga jij een water bevissen waar je niet even van tevoren de stekken kunt bekijken? Dan kan bijvoorbeeld Google Earth uitkomst bieden. Hier kun je vaak alle stekken boven water er al uit filteren en vaak zijn zelfs diepte verschillen en taluds zichtbaar.

karperstekken zoeken

Stekken zoeken kun je thuis al doen.

Meer over dit onderwerp:

Help ik vang geen karper en op Carpfeeling.nl een stuk van Erwin van Hensbergen over karperstekken zoeken

Heb jij tips of vragen voor het vinden van stekken? Geef ze door bij reactie.

Alle tips ontvangen? Like op Facebook

Share Button

Over Martijn vd Beek

De auteur van dit artikel is Martijn van de Beek. Met karpervissen begonnen in 1996. Zijn passie van het vissen op karper doorgeven aan de jeugd is een van zijn favoriete bezigheden. Niets missen? Stuur hem nu een vriendschap verzoek op Facebook!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*