Home / Karpervissen voor beginners / Starten met karpers vangen

Starten met karpers vangen

Karpers vangen

 

Over karpers vangen zijn boeken vol geschreven, het internet staat vol met vele tips over het vangen van een karper op allerlei manieren. Maar daarom is het erg lastig om je weg te vinden en vooral als je gaat starten met karpervissen kom je voor veel vragen te staan.

Daarom in dit artikel een kort overzicht met alleen de basis voor het beginnen met het vangen van een karper. Voor een uitgebreide uitleg klik je verder op de links.

Waar vang je karper?

karpers vangen

In bijna ieder water kun je karper vangen. Als je lid bent van een hengelsportvereniging is vaak ieder water van de vereniging geschikt voor het vissen op karper. Begin niet te moeilijk en kies een water waarvan jij denkt dat het vangen wordt. Denk aan kolken, stadsgrachten of zandafgravingen. Heb jij geen idee? Vraag dan een  je visvereniging voor informatie.

Specifieke plekken weten voor het vissen in Nederland? Lees karpervissen in Nederland.

Welk aas om te karpervissen?

tijgernoot in de mix

Het meest gebruikte aas om te karpervissen zijn boilies. Daarnaast zijn tijgernoten en duivenvoer een goed aas voor op de bodem te vissen of er net boven. Wil je drijvend karpervissen gebruik dan brood of hondenbrokken voor het vangen van een karper. Als je start met vissen zoek veel informatie over aas. Met name over hoe en wat je kunt gebruiken om meer karpers te vangen.

Meer weten over karperaas? Lees karperaas.

Welke rig is het beste?

karpervis materialenRigs zijn er in allerlei soorten en maten. Toch wordt er vaak te moeilijk over gedaan. Een simpele rig voldoet in bijna alle wateren. Simpele rigs zijn voor mij bijvoorbeeld de KD rig maar wel plaats ik vaak een bolletje putty achter de haak voor een strakke inhaking. Is het modderig op de bodem? Ga dan over op de Chod of Naked chod rig. Met welke rig je ook vist… Zorg altijd voor vlijm scherpe haken.

Meer weten over rigs? Ga naar karperrigs

Wat heb je nodig?

karpervissen met een rubberbootWat heb je nu echt nodig om te beginnen met karpervissen? Een hengel alleen is niet voldoende namelijk. Een onthaakmat is vaak in een onbeschreven regel verplicht om te gebruiken. Dit moet je ook doen voor de veiligheid van de vissen. Verder heb je veel klein materiaal nodig als lood, leaders, boiliestoppers en rigs. Om de karper uit het water te krijgen heb je een landingsnet nodig.

Wil je weten wat je nog meer nodig hebt? Lees dan hier verder: Ga naar beginnen met karpervissen.

Share Button

Over Martijn vd Beek

De auteur van dit artikel is Martijn van de Beek. Met karpervissen begonnen in 1996. Zijn passie van het vissen op karper doorgeven aan de jeugd is een van zijn favoriete bezigheden. Niets missen? Stuur hem nu een vriendschap verzoek op Facebook!

4 comments

  1. IS een betaalwater in NL handig om te beginnen? Heb veel gevist in het kanaal maar niks gevangen?

  2. Hallo,

    Ik vis al een lange tijd en meestal op karper, ik zat vandaag in een grachtje te visse van niet meer dan een metertje diep. Er zwommen hier gigantische karpers rond en na een uurtje wachten en een half uur vechten heb ik een karper van ruim een meter naar de kant gekregen. Het probleem was dat ik geen net bij me had. Ik heb de karper met me handen geprobeerd eruit te halen, maar dit lukte mij niet. Na nogmaals een 10 minuten te lopen kloten en vervolgens zelfs een wildvreemde te vragen om mijn hengel vast te houden terwijl ik de vis pak, kreeg ik em maar niet goed te pakken uiteindelijk bleef me draad aan de kant hangen en zwom de vis de andere kant op…. Grootste beest wat ik ooit aan de lijn gehad heb. (behalve een buurmeisje 6 jaar terug)

    Enige tips hoe ik zo een beest het water uit krijg zonder net? Zou überhaupt niet gelukt zijn met mij netje past net een vis van 50cm in…

    Alvast bedankt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*