Home / Karpervissen tips / Is voeren vangen?

Is voeren vangen?

Zoals in deel 1 al gemeld is voeren (matig) een deel van mijn visserij. Voor een trip naar het buitenland gaan alle registers open. Ik neem dan graag voer mee in verschillende diameters en vormen (klein rond, groot rond en dumbels). Of dit iets uitmaakt?

klein voer voor karpers

Voeren in verschillende diameters en vormen… Maakt dit het verschil?

Niemand kan met zekerheid zeggen of de vangsten hierdoor komen, alles wat we doen we is gebaseerd op aannames. Met de verschillende vormen en diameters denken we dat we de vis in verwarring brengen en zolang we dit zelf maar geloven is het goed, het geeft een vorm van vertrouwen net als het voeren zelf.

Zoet vs vismeel

Natuurlijk gaan er naast deze boilies ook nog ander voer mee, maar daarover in een ander deel meer. Als we het buitenland inrijden om een sessie te doen dan zorgen we altijd dat we twee soorten boilies bij ons hebben, een bol op basis van vismeel en een zoete bol. De vismeelbol hebben we altijd meer van bij ons gewoon omdat we hier het meeste vertrouwen in hebben. Met de vismeelbol voeren we en de zoete bol gebruiken we instant. Na verloop van tijd bewijst de ene bol zich meer dan de andere.

boilies zoet en vismeel

Zoete smaken en vismeel, een degelijk verschil.

Voeren vs instant vissen

Als afsluiting van deel 2 wil ik jullie nog even meenemen naar een weekje die in een aantal jaren geleden in Frankrijk mocht meemaken. Dit was aan een klein betaalwater die ik samen met mijn vrouw exclusief had afgehuurd. Zodra ik aankwam ging ik rond met een zak boilies (kleine boilies) om te zorgen dat er overal wat voer lag. Dit deed ik twee keer per dag, in de ochtend bij het ontwaken en tegen de schemer. Na dit twee keer gedaan te hebben kwam er een verbod van mijn vispartner, in de hoek waar ze viste wilde ze geen voer hebben liggen.

Vanaf dat moment werd alleen nog mijn eigen hoek aangevoerd, natuurlijk ging er op de stekken waar ik viste ook regelmatig voer bij. Op de plekken waar mijn vrouw viste ging en naast het haakaas maximaal drie boilies per hengel mee terwijl er bij mijn hengels soms best wel een kilo per hengel mee ging (niet alleen boilies overigens).

voeren aan karpers

Voeren was in dit water de doorslag voor wat zwaardere vissen.

Het resultaat aan het eind van de week was dat mijn vrouw en vispartner deze week meer vissen had gevangen dan dat ik. Niet dat er nu zo heel veel verschil in zat, maar het ging toch om een stuk of 4 vissen, overigens was het totaal gewicht wat ik gevangen had wat hoger. De vissen die ik dus ving waren zwaarder. Hieruit zou je kunnen opmaken dat grotere en zwaardere vis meer moet eten of dat je meer moet voeren om de grotere vissen te bereiken, maar is dit wel zo?

Share Button

Over Rene de Vries

De auteur van dit artikel is Rene de Vries. Hij vist sinds 1996 op karper. Naast auteur op deze website is hij de eigenaar van het reisbureau Fransekarpers.nl voor karpervisvakanties met of zonder accommodatie. Niets missen? Stuur hem een vriendschap verzoek op Facebook of volg hem op Twitter!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*