Home / Materiaal / Hit and Run Systeem PB products

Hit and Run Systeem PB products

Hit & Run: Naar aanleiding van het vorige artikel over vis veilige systemen voor de karper kwamen er meerdere vragen binnen over het Hit and run systeem van PB Products. Dit persoonlijk is een van mijn favoriete karper systemen, dus de hoogste tijd om deze vragen te beantwoorden en een verdere uitleg en mijn ervaring aan je te geven over het PB hit & run systeem. Waarom?

Omdat het een goed, veilig en sterk systeem is wat karpers vangt en onder bijna alle omstandigheden is te gebruiken. Verder is het goed uit te werpen, maar ook met de voerboot kun je gewoon je rig uitvaren en plaatsen. Nog meer voor en nadelen lees je in dit artikel.

Hit & Run, alle mogelijkheden

pb inline en leadclip

De soorten

Naast de keuze in het inline lood systeem en het leadclip systeem kent het inline systeem een verschillende keuze aan loodgewichten te noemen van 70, 90, 113 en 135 gram.

Ook zijn 3 verschillende kleuren mogelijk.

kleuren pbproducts hit en run

De kleuren

Waarom het hit and run systeem?

Er kunnen vele redenen zijn om iets te vinden alleen laat ik je in dit artikel mijn onderbouwing zien over de grootste voordelen en eventuele nadelen.

Veiligheid:

De belangrijkste reden vind ik dat het systeem na een lijnbreuk de vis alleen laat zwemmen met een onderlijn in de lip. Dus geen meters lange lijn, lood of leaders die de karper kunnen verwonden en verminken. Maar gaat er iets onverhoopt mis tijdens een dril, dan blijft enkel een onderlijn achter in de lip. Meer niet.

Beet registratie.

De beetregistratie is supersterk te noemen. Door de katrolwerking krijg je een dubbele afname van lijn van je spoel. Zwemt de karper 2 meter, dan is er 4 meter van je spoel verdwenen, dit verzorgt een harde fluiter en komt het eerste signaal eerder dan normaal!

Kopschuddende karpers.

De bevestiging van de swiffel in het lood is sterk genoeg om de haak te zetten. Zodra de karper inzet om te kopschudden valt het lood over de leader heen en is het loodgewicht niet meer te gebruiken om de haak te lossen.

Wel is er een kanttekening te plaatsen bij de oude/eerste versie van het inline systeem van PB. Deze montage zit soms beduidend strakker en moet je vaak eerst een aantal keren los trekken om speling te creëren en om te laten werken. Bij gebruik van de zwaardere loodgewichten gaat dit wel beter. In de vernieuwde uitvoeringen die nu op de markt zijn is dit probleem opgelost!

Lood lossen

Zowel met het inline systeem als met de leadclip kun je het lood lossen mocht je onverhoopt vast komen te zitten. Je lost dus je lood niet bij iedere aanbeet, maar bij problemen kan het lood eraf en kun je weer los komen.

Montage van het Hit and Run Systeem van PB products

hitandrun pb

Inline versie

De montage die ik beschrijf is voor beide systemen toepasbaar. De hit run tungsten loaded leader gebruik ik niet. (Bij het oude hit-run systeem worden deze erbij geleverd) Ik gebruik meestal een leader van de Freefall van Piet Vogel en monteer daar vervolgens de hit and run op. Een uitgebreide uitleg van de montages nodig? Bekijk de video’s van het inline systeem en leadclip door Peter Vlasveld

De leader inclusief systeem maak je nu vast aan je hoofdlijn. BELANGRIJK: Hier mag je geen dikke knoop, wartel of swiffel voor gebruiken! Gebruik een vloeiende knoop, omdat anders het systeem niet werkt en de karper als nog met het lood en de lijn blijft zwemmen.

De dubbele vissersknoop, firelineknoop of leaderknoop zijn allemaal knopen die plat genoeg zijn. Ook kun je een lusje in het leader materiaal splicen en deze bevestigen met de grinnerknoop.

Waar toepasbaar?

In bijna alle omstandigheden kun je er prima mee vissen.  Met bijvoorbeeld slappe lijnen, op dressuurwater of op afstand. Voor een zachte bodem kies je de leadclip variant en voor een harde bodem is het inline systeem geschikt.

Wat ik ook een groot voordeel vind is dat op het moment de karper naar jou toe zwemt de aas opname nooit geen zakker krijgt, maar altijd een oplopende run. Dit omdat het lood blijft liggen en je lijn er doorheen loopt, bij vissen naar de overkant is dit in mijn ogen ideaal.

Alleen bij veel wier verkies ik de chod rig boven dit systeem

visveilig systeem karper bij obstakels

Zeker op een water met daarin obstakels en een kans om vis te verspelen is veiligheid noodzakelijk!

Nadelen:

• Bij een aankoop van de leadclips zitten er pinnetjes/stoppertjes geleverd om het systeem te blokkeren. Hiermee blijft de karper als nog met alles rond zwemmen aan de lip na een lijnbreuk.
    • Het lood blijft liggen bij een run, je lijn loopt er door heen. (zowel voordeel als nadeel)
    • Het inline systeem kan alleen gebruikt worden met het bijgeleverde lood. Je kunt dus geen steen of andere loodformaten of gewichten gebruiken.
    • Niet overal in de winkel en webwinkels goed voorradig.

Voordelen:

• Veilig voor de karper.
    • De vorm van het lood geeft een goed drukpunt op de haak.
    • Kopschudden van de karper is zinloos, het lood is niet bruikbaar om de haak te lossen.
    • Verzorgt goede beetregistratie.
    • Onder vele omstandigheden in te zetten.
    • Zwemt een karper op je aan? Je krijgt geen zakker, maar je lijn wordt van de spoel afgetrokken door katrol werking.

Vragen?

Stel ze gerust! Dit mag o.a. via contact of het onderstaande reactieveld!

Over Martijn vd Beek

De auteur van dit artikel is Martijn van de Beek. Met karpervissen begonnen in 1996. Zijn passie van het vissen op karper doorgeven aan de jeugd is een van zijn favoriete bezigheden. Niets missen? Stuur hem nu een vriendschap verzoek op Facebook!

One comment

1. Het is een erg goede montage die makkelijk is te maken en te gebruiken maar de nieuwe wil het lood nog wel eens loslaten zonder dat ik vast zit maar gelukkig wel veilig