Home / Karpervissen tips / Help! Ik vang geen karper

Help! Ik vang geen karper

Help! Ik vang geen karper…

Help me… Ik vang geen karper. Vanmorgen was het weer raak en niet voor de eerste maal! Een gefrustreerde beginnende karpervisser stuurde een mail met daarin de titel: Help ik vang geen karper! Deze meneer heeft meer 200 uren gevist, maar krijgt maar geen beet…

Naar grote waarschijnlijkheid zijn er meer karpervissers die deze brandende vraag hebben? Hoe zit het bij jou? Mocht het bij jou zo zijn dan lees dan dit artikel met 5 tips om wel karper te vangen. Het voordeel van deze tips? Je kunt ze direct in de praktijk toepassen en laat “help ik vang geen karpers” compleet overbodig worden.

Tip 1: Voorvoeren

karper vangen leren

Om een beter resultaat te behalen is voorvoeren bijna altijd beter. Dit kan in verschillende vormen en hoeft geen weken in beslag te nemen. Daarbij zijn kilo’s karperaas helemaal niet noodzakelijk om het gewenste resultaat te behalen. Afhankelijk van het type water en je stek kennis kun je het voeren beperken maar wel het maximale eruit halen.

Zorg dat je de stekken kent waar de karper zeker gevangen wordt. Voer 2 a 3 dagen 10 tot 20 boilies op deze plekken en vis daarna vervolgens met het zelfde aas. Een bijkomende tip is het voeren in verschillende diameters of in afwijkende vormen van de boilie. Ook boilies soaken kan zeker een verschil maken in vangen of blanken.

Tip 2: Hengeldruk

karpers leren vangen

Lijndruk en hengeldruk. Vaak zijn deze 2 woorden een opening naar iets moois. Ze klinken negatief maar door je voordeel er mee te doen kunnen ze positief voor je uitpakken. Door plekken te vermijden waar er veel lijnen in het water gaan, kun je vaak betere resultaten boeken. De karper zal deze plekken vermijden.

Stel je zit op een zandafgraving te karpervissen waar het flink druk is met mede karpervissers, hierdoor is de hengeldruk hoog. Vermijd deze plekken en kies een hoek waar niemand zit. Vaak zie je dat veel karper in deze rustige hoeken gaan azen om de vele lijnen te vermijden. Haal hier je voordeel uit.

Vis indien mogelijk met slappe lijnen en laat deze goed afzinken tegen de bodem van het water en bewaar rust langs en in het water. Op deze manier komt de karper wel op jou stek.

Tip 3: Karperaas

IMG_4540

Met welk aas je ook vist zorg altijd voor vers aas en van een goede kwaliteit. Gebruik ook eens wat anders dan de rest. Vist bijna iedereen op jouw water met boilies? Probeer dan eens te vissen met tijgernoten of duivenvoer. Zorg wel dat je op de juiste manier met particels als tijgernoten vist.

Tip 4: Rust en 1 met de natuur

helpen karpers vangen

Een zweverige titel? 1 met de natuur… Wat ik bedoel is bewezen beter. Laat jouw aanwezigheid niet opvallen bij de karpers in het water. Pas je kleding aan en houd je spullen verder van de waterkant af. Laat de top van je karperhengels niet te ver over het water uitsteken. Dit is vaak helemaal niet nodig.

Bewaar ook rust op je stek, constant lopen en wandelen op je plek veroorzaakt trilling en zal zeker karpers afschrikken.

Tip 5:  Bekijk je onderlijnen, rigs, montages en haken.

help ik vang geen karpers

De onderlijnen, rigs, montages en haken zijn naar mijn idee het meest belangrijk. Zorg dat je dit zeker goed voor elkaar hebt. De haken moeten super scherp zijn en goed kunnen indraaien om in de bek van de karper te prikken. Hoe is dit bij jouw montage en onderlijn? Check dit! Je kunt de gedraging van je rig deels bekijken door je aas aan de hair op te tillen en te kijken wat je haak doet. Deze moet met de punt naar beneden vallen.

In het water moet je onderlijn enigszins plat liggen evenals  je leader of tube, is dit niet het geval verzwaar het geheel dan met putty of kies materialen die dit wel doen. Dit zodat de lijnen en leaders mooi met het verloop van de bodem mee lopen en niet opvallen.

Heb je hulp nodig bij deze onderwerpen? Ga eens naar een karper speciaalzaak en laat het je helemaal uitleggen. Een goede winkelier zal dit zeker voor je doen, maar ga wel naar een winkel waarvan de eigenaar of een medewerker een karperspecialist is en weet waar hij over praat. De beter karper webshops kun je ook mailen of bellen met je vragen.

Video: Hoe vang ik karper – Marco Kraal

Tot slot nog een video van Vis TV en bekijk hoe makkelijk het kan zijn.

Meer tips? Lees ook karpervissen voor beginners

Succes met vissen! Vragen over help ik vang geen karper? Geef ze door bij reacties!

 

Share Button

Over Martijn vd Beek

De auteur van dit artikel is Martijn van de Beek. Met karpervissen begonnen in 1996. Zijn passie van het vissen op karper doorgeven aan de jeugd is een van zijn favoriete bezigheden. Niets missen? Stuur hem nu een vriendschap verzoek op Facebook!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*