Home / Karpervisvakanties / Eiland van Maurik

Eiland van Maurik

Het Eiland van Maurik.

Het Eiland van Maurik bezoek ik in juli 2012 voor een vakantie in augustus van hetzelfde jaar. Het bliksem bezoek vindt in het midden van de week plaats. Dit om de mogelijkheden te bekijken om vakantie te vieren en te vissen. In mijn zomervakantie probeer ik altijd in een combi te boeken.

Karpervissen op vakantie

Net als de meeste karpervissers wil ik vakantie vieren met mijn gezin in een combinatie met het vangen van karpers. Dit dan het liefst vanuit een huisje, chalet of ander onderkomen waar ik met mijn gezin kan verblijven. Zo kan ik extra uren maken om te vissen. Een soort fiftie/fiftie van karpervisvakanties en gezinsvakantie. Het Eiland van Maurik moet dit kunnen bieden is mijn gedachte.

rozenwiel karper

Op het park in Maurik vissen aan de Rozenwiel.

De eerst indruk van het vakantiepark is oke. Het personeel is vriendelijk en het ziet er netjes uit. De planning is om met een vouwwagen op pad te gaan. (maar eens proberen) Bij de receptie krijgen we een overzicht mee met beschikbare plaatsen aan het water op de camping voor de 2 weken die we willen boeken.

Video Eiland v Maurik.

Een van deze plaatsen is goed bevisbaar voor karper. Dit gaat het worden! Een blik in het water lijkt mij voldoende. Ik zie karpers in het midden van het water boven komen en er zitten geen andere karpervissers. Toppie lijkt mij! De toeristische kampeerplek nummer 20 gaat geboekt worden aan het water de Rozenwiel.

Omgeving Eiland van Maurik.

De omgeving van Tiel viel direct op door het vele water. Net voor de ingang van de camping zit nog een gesloten kolk en verder heb je de rivieren met hun uitlopen en een haven. Kortom water genoeg in de omgeving om te kunnen karpervissen. Het water bij de ingang ziet er voor mij ook erg karperig uit. Zeker de moeite waard. Ook om samen met je familie iets te doen zit er voldoende in de buurt. Verveling is hier niet aan de orde!

De “visvakantie” aan de Rozenwiel.

Karpervissen Eiland van Maurik

Na het arriveren op de camping in de daadwerkelijke vakantie weken worden snel de onderkomens opgebouwd. Daarbij is het de hoogste tijd om te vissen. Zodra de vouwwagen staat begin ik met peilen in de rozenwiel. Hier is het mij ook direct duidelijk hoe belangrijk het is om een water goed te bekijken, voordat je gaat vissen. Dit moet gewoon goed gebeuren.

Er zijn zaken die ik over het hoofd heb gezien doordat ik te snel een conclusie trok. Waar ik in te terecht ben gekomen is een enorme bak met wier tot net onder het oppervlakte. Gelukkig heb ik met deze mogelijkheid rekening gehouden in de voorbereiding. Al is deze hoeveelheid wier vrij extreem.

Dit wier zit vanaf de bodem tot net onder het water oppervlakte. Aan de overkant van mijn plaats vind ik 1 schoon stuk. Aan de eigen kant zijn de eerste 2 meters schoon. Dit is denk ik ook de reden dat ik over het wier heen heb gekeken. Te snel heb ik mijn conclusie getrokken.

De gebruikte rigs en materialen Wier eiland van Maurik karper

De hengel die naar de overkant moet, gaat voorzien worden van de Chod rig. Dit met een licht loodje. De andere hengel voldoet naar mijn mening met Strategy The Fuzz A1 Widegape Super Weed haak en een stukje soepel onderlijn materiaal. Voeren doe ik niet veel. Eerst maar eens afwachten wat een beetje gesoakte boilies en wat kruim doen aan de overkant.

Mijn lijn laat ik eerst naar de overkant lopen. Zo loopt deze over het wier heen. Via een hanger/swinger loopt de lijn dan onder de eigen kant het water in. Dit omdat anders de lijn over het wier loopt en deze dwars op het talud komt te staan. Nu loopt mijn lijn plat over het schone gedeelte van de bodem. Op de eigen kant voer ik particals door het wier heen, dit tot aan de schone rand waar mij “haakie” ligt. 4 uur later komt de eerste fluiter van deze hengel. Alleen is de veroorzaker van deze run een dikke zeelt.

In de nacht vis ik door. Daarom wou ik deze kampeerplek, om zo extra uren te kunnen vissen. Ook in de nacht krijg ik een run. Ditmaal is het karper. Na een pittige dril komt er een monster boven. Althans hier lijkt het op. Een bak met wier hangt aan mijn hengel. Onder dit wier monster beukt de vis nog steeds. Dan valt de lijn slap en is het gebeurd. De vis is weg. Ik haal alles er uit en laat de hengel voor wat het is deze nacht. Balend en bedenkelijk stap ik weer in bed. Wat ga ik doen…

Karpervissen doe je nooit alleen…

De volgende morgen: De zon schijnt, eendjes lopen in de tuin, vogeltjes zitten in de boom, lekker ontbijtje, vakantie en vissen maar. Wat wil een mens nog meer. Als ik de plekken van het water nader bekijken ga, zitten er al drie mensen extra te vissen op karper. Dit is een voorbode. De aankomende uren zullen er nog vele vissers bij komen. Na het avondeten fiets ik eens rond het water. In totaal liggen er 23 hengels in het water te wachten op karper.

Vrijdagavond komen er nieuwe gasten bij. Een familie. 5 mensen compleet in strakke kleding van een bekend vis merk. Met een hoop bravoure, laten ze even weten dat zij er zijn. De oudste van het stel komt bij mij kijken en vraagt of ik nog ga vissen. Niet hier, vertel ik hem. Het Rozenwiel water houdt ik eerst voor gezien. Wij weten hoe het werkt op zulk water, zegt hij mij.

Als hij er even later per hengel 2.5 kilo boilies in kiepert en daarbij een kilo duivenvoer in het water brengt ben ik er helemaal klaar mee. Dit blijft hij 2 maal daags herhalen valt mij in de loop van de week op. De vangsten van deze gasten na 1 week? 0 vissen a tien hengels en kilo’s voer. Deze man weet niet hoe het werkt. Ik weet wel waar hij voor werkt…

Toch een karper.

In de laatste week besluit ik nog 2 x een nacht een hengel te water te laten. 1 hengel. Een fluo popup icm de chodrig moet het worden. 3 meter uit de kant boven op het wier breng dit mij deze nacht vis in het net. Een karper van 18 pond weet ik nu wel op tijd te landen. De nacht erna is het weer raak. Maar ook deze vis verspeel ik. De laatste dag praat ik nog met een karpervisser die een vaste plek heeft.

Conclusie karpervissen op het Eiland van Maurik.

Vissen eiland van maurik logoWat deze man mij verteld heb ik deze week al meer gehoord van andere vaste vissers. Met mijn eigen ervaring erbij op het eiland van Maurik kan ik de volgende conclusie trekken. Een bak wier. Te veel vissers. Te veel voeren en lastig om wat te vangen. De standaard visserij gaat hier zeker niet op. Verder zijn er regels op gesteld om het vissen in goede banen te leiden, alleen is er geen controle. Je kunt doen en laten wat je wilt.

In totaal verspeel ik 2 karpers en vang ik er een. Een aantal brasems en zeelten vang ik wel. Verder is er een karper van 29 pond gevangen op plaats 82. Ook onder de eigen kant. Voor mij was het geen succes om te hier karpervissen.

De diverse wateren om het vakantiepark heen zijn zeker interessanter om te bevissen. Hier zijn de resultaten ook beter. Volgens de “locals van het Eiland van Maurik” kun je in het voorjaar op de camping nog wel een karper pakken, al is dit de laatste jaren ook er moeilijk geworden. De rest van het jaar is het bagger. O,ja als familie camping is het wel erg leuk.

Dit artikel is op basis van mijn bevinding in 2012. Regels kunnen zijn veranderd net als het beleid. Op internet zijn er ook zeker positievere reacties te vinden. Al zijn deze vaak wel gedateerd. 

Heb jij hier ook gevist? Wat was jouw beleving? Of heb je andere vragen of aanvullingen? Ga naar reacties.

Share Button

Over Martijn vd Beek

De auteur van dit artikel is Martijn van de Beek. Met karpervissen begonnen in 1996. Zijn passie van het vissen op karper doorgeven aan de jeugd is een van zijn favoriete bezigheden. Niets missen? Stuur hem nu een vriendschap verzoek op Facebook!

One comment

  1. Op het eiland zelf is het vissen inderdaad weinig waard het water voor bij de ingang is zeker een aanrader. Erg goed gevangen op pellets daar vooral bij de dode boom en bij het eiland achterin. Wel een nadeel zijn de de loslopende koeien daar bijna een gedeelte van mij visspullen kwijt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*