Home / Karperaas / Duivenvoer

Duivenvoer

Karpervissen met duivenvoer

Een aas voor karpers wat zeker te vaak vergeten wordt is het duivenvoer. Het voer voor duiven kan ongekende sessies opleveren met karpervissen. Wel zitten er een aantal maaren aan dit goedkope maar fascinerende karperaas.

karper duivenvoer koken

Welke soorten voer kun je gebruiken

Naar mijn inzicht is ieder duivenvoersoort geschikt. Wel zijn er verschillende ingrediënten toegevoegd of weg gelaten per fabrikant en kan het eiwit percentage schommelen in de duivenvoeder soorten.

Vooral in het najaar en winter wil ik dit percentage wel eens iets hoger pakken. Zelf haal ik duivenvoer bij een dierenspeciaalzaak of groothandel. Daar is het voordeliger dan in de hengelsportwinkel. Een bulkzak van 20 KG kost hier tussen de €10.- en €15.-

Duivenvoer en karper

Karpers en duivenvoeders gaan perfect samen. Onder water valt het voer prima op en is de visuele prikkel voor de karper zeker aanwezig. De geur van de zaden en granen komt ook goed los in het water. Karpers stofzuigen de bodem en keren zo ieder stukje van het voer naar binnen.

Als je zicht hebt op het aas gedrag onder water zul je vaak zien dat de karpers voorzichtig beginnen te azen. Deeltje voor deeltje wordt er binnen geslikt. Vaak naar een aantal minuten gaat het los en zal de bodem worden opgepoetst waarbij de karper in grote teugen het duivenvoer naar binnen werkt.

Naar mijn idee zijn alle verschillende maten en verschillende gewicht van de zaden en granen ideaal voor het karpervissen. De karper kan met duivenvoer niet aangaan op het gewicht van de haak.

karpervissen duivenvoer

Bereiding, koken

De bereiding is eenvoudig. Minimaal 24 uur weken! in water en daarna koken tot dat de eerste deeltjes kapot knappen. Vaak is 20 minuten koken ruim voldoende.

Ieder kan naar eigen inzicht flavours of andere smaak en geurstoffen toevoegen. Naar mijn idee is het niet nodig en is de aantrekkingskracht van het voer zo al ruim voldoende.

Voeren en duivenvoer bewaren

Het voeren kan beperkt maar ook in stevige hoeveelheden. Veel andere vis soorten eten vrolijk mee op de voerplek.  Vaak zijn enkele scheppen op je plek voldoende om het voor de karper aantrekkelijk te maken.

Karper duivenvoer bewaar je eenvoudig. Vries het in porties in en bewaar op die manier het voor weken in de diepvries. Bewaren is net als de bereiding en het koken erg eenvoudig.

Nadelen

Witvis kan zeker een nadeel vormen voor het voeren en vissen met duivenvoer. Wat helpen wil is met boilies te gaan vissen als aas aan je rig op de voerplek. Dit neemt vaak het aantal aanbeten van brasems af. Brasem zit ook eerder vol als karper, dus flink storten wil wel eens een oplossing zijn. Controleer dan wel je voerplek of deze leeg gegeten is. Mocht het wel overlast blijven houden dan is de hair verlengen een oplossing.

Meer succesvol karperaas? Lees alles over aas voor karpers

Share Button

Over Martijn vd Beek

De auteur van dit artikel is Martijn van de Beek. Met karpervissen begonnen in 1996. Zijn passie van het vissen op karper doorgeven aan de jeugd is een van zijn favoriete bezigheden. Niets missen? Stuur hem nu een vriendschap verzoek op Facebook!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*