Home / Karpervissen tips / Dressuur op jouw water? Vang meer karper met deze tips

Dressuur op jouw water? Vang meer karper met deze tips

In dressuurwater op karper vissen.

Dressuur… het lijkt soms het meest gebruikte woord langs de waterkant. En is “dressuur doorbrekend” niet het marketing woord voor vele bedrijven op het gebied van karpervissen die op dit verschijnsel willen inzetten?

Alleen wat is nu dressuur en kun jij het in je voordeel laten werken? In dit artikel diverse tips over bijvoorbeeld aas, rigs en systemen en mijn manier in het karpervissen op een dressuurwater.

kerstmis twentekanaal karper dressuur

Dressuur op het Twentekanaal? Kerstmis 1996. Foto by Marcus Steinert

Dressuur tijdens karpervissen.

Wat is nu een dressuurwater, want hedendaags lijkt ieder water hieronder te vallen. In mijn optiek mag het de naam hebben zodra het grootste gedeelte van het karperbestand op een water veranderend gedrag vertoond in zijn of haar manier van azen en voortleven door constant belaagd te worden. Feitelijk gezien is dresseren niet meer dan een dier wat leren middels een beloning of afstraffing.

voerboot karper gevaar

Een voerboot kan geassocieerd worden als gevaar door karpers

Ontstaan van dressuur

In de praktijk tijdens karpervissen houdt dit het volgende in: Bij het vangen van een karper heeft deze een negatieve prikkel ontvangen en zal deze specifieke situatie gevaar betekenen waarbij er veel wantrouwen ontstaat in bijvoorbeeld voedsel. Anders verwoord: Het dier heeft net een afstraffing gekregen en zal de volgende keer beter uitkijken als het jouw aasje, rig, lijn of systeem ziet. Zo ontstaat dressuur

Karakter van een karper

Ik ben er wel van overtuigd dat een karakter per karper hierin kan verschillen over hoe de desbetreffende vis hiermee omgaat. Soms vang je precies dezelfde karper, op precies hetzelfde aas op precies dezelfde plek. Dit kan al binnen enkele dagen. Is dit een dommerd van een karper of heeft de vis geen associatie gemaakt met het voer, aas of rig?

Het grootste gros van de karpers zal anders gaan reageren op het moment dat ze kennis gemaakt hebben met een haak en zeker na een aantal keren gevangen te zijn, zullen ze proberen dit “gevaar” te ontlopen. Het wantrouwen treed op.

Volgorde van verandering

In mijn ervaring treed deze verandering in gedrag eerst op bij het zien van het aas of rig waarmee de karper gevangen is en later ook op de omgeving waar de vis gehaakt werd. Bij omgeving doel ik op de stek of plek onder water waar het aas ligt.

Daarnaast weet ik zeker dat niet iedere vis gevangen hoeft te worden om in het aas en leef gedrag te veranderen. Ook karpers die nooit gevangen zijn veranderen mee.

rigs karperdressuur

Haken en rigs. Vaak ziet een karper dat er iets niet aan de haak is.

Op een gesloten water waarbij er 500 nooit gevangen of te wel maagdelijke karpers aanwezig waren, zijn er in slechts een paar weken rond de 150 karpers van dit bestand gevangen. Meer dan 75 % van deze vissen kwamen allemaal van 1 stek af. Dit was ook een ware hotspot op het water met voor de rest bijkans een kale bodem.

Toch na verloop van weken kwam er nog maar een enkele vis van deze stek af. Op deze stek bleef het nu maanden erg stil nadat er wekenlang rijkelijk gevangen werd. Zonder dat alle 500 vissen geconfronteerd waren met een haak op deze stek lieten bijna alle karpers deze hotspot voor lief en was het azen daar zo goed als afgedaan.

Vertrouwen is vangen.

Waar een negatieve kant ontstaat is er automatisch ook een positieve keerzijde. Het positieve wil je immers bereiken op een voerplek  door bijvoorbeeld voor te voeren. Hoe meer vertrouwen er onder water is in de plek en het aas hoe makkelijker de karpers te vangen zijn. Vertrouwen opwekken heb jij als visser dus deels in de hand. Je kunt dit als dresseren zien in de vorm van een beloning geven.

Jij als visser zult op de gedresseerde wateren het meeste met de negatieve uitwerking te maken krijgen in de vorm van karpers die wantrouwig azen. Maar op bepaalde wateren zie je heel sterk het positieve effect, al zijn dit vaak de wateren waar  niet gevist wordt.

Mocht je ooit in Apeldoorn geweest zijn bij Malkenschoten, dan kun je daar een onmiskenbaar voorbeeld zien van het positieve bij de voederautomaten die er bij het water staan. Deze karpers vertrouwen het aas en de omgeving volledig en beginnen al te happen zodra iemand op het bruggetje of bij een voerautomaat staat.

conditionering karper

Positieve conditionering in een water. Hierbij is vermoedelijk het zien van de mens en het geluid van een voerbakje de trigger.

Hengeldruk.

Een sterk kenmerk van een dressuurwater is de constante hengeldruk op de karper. Bijna alle dagen staan de groene tentjes in het schouwtoneel waarbij er als een afweergeschut hengels langs de waterkant staan. Onder water liggen er vele “vallen” in de vorm van haken en haakaas klaar waarbij er getracht wordt een karper te vangen. Door observeren en informatie inwinnen kun jij de eerste winst behalen en dit is ook meteen een belangrijke winst.

Kennis is macht.

Want wat je moet je eigenlijk te weten zien te komen? Kom er achter waarmee, hoe, en waar wordt er gevist. Natuurlijk moet je ook de karpers zien te lokaliseren, want hoe dan ook een karper moet eten om te leven. Dit observeren moet je ook blijven doen tijdens een sessie in daadwerkelijke karpervissen. Op die manier kun je het plaatje redelijk rond krijgen over wat er onder water en aan de waterkant gebeurd en kun jij hier op in spelen. Een voorbeeld hiervan is proberen te vissen op dagen dat het niet druk is met karpervissers op het water.

stekken zoeken karper

Ik probeer altijd op stekken te vissen waar zo min mogelijk hengels te water gaan, weg van iedereen.

Karper opsporen.

Een belangrijke zaak is dus het vinden van de karpers, waar houden ze zich op en waar azen onze vrienden? Vind je ergens azende karpers, vergeet deze plek dan niet, nogmaals een vis moet eten om te blijven leven en waar ze eten kun je ze vangen. Ontdek en ondervind dit zelf en ga niet af op wat een ander doet. Loop niet domweg achter de meute aan maar kies je eigen weg en zoek je eigen stekken. Wat je veelvuldig ziet is het kopieer gedrag van de karpervissers waarbij  altijd dezelfde stekken worden bevist.

Kenmerkend voor dressuur zijn de veranderingen in goedlopende stekken naar plekken waar haast niets meer gevangen wordt. In de loop der jaren veranderd er dus veel op een water en vallen veel beviste stekken vaak helemaal weg in aanbeten. Dit doordat onze vriend hier constant gevaar tegen komt.

Een stek bevissen waar bijna nooit niemand vist wil vaak al wonderen verrichten en werkt bijna altijd in je voordeel. Althans dit is mijn ervaring. Ook op een dressuurwater zwemmen karpers vaak een vaste route. Weet je die deels te achterhalen in je observatie dan ben je spekkoopman.

water dressuurkarper

Boven water lijkt het vlak, alleen onder water een perfect hotspot!

Aas op een dressuurwater.

Een net zo belangrijke schakel is het haakaas en voer. Vist iedereen standaard met boilies dan zal ander aas in je voordeel werken. In dit geval zullen andere vormen en een andere samenstelling van boilies ook bijdragen aan een betere vangst. De ronde boilies zijn op vele wateren een trigger om het wantrouwen te activeren bij de karper. Het toenemen van voedsel gebeurd dan niet of in grote voorzichtigheid.

Ook attracors spelen een rol en ik ben er van overtuigd dat dit een verschil kan maken om meer aanbeten te forceren. Op een water waarbij boilies nutteloos waren geworden en zelden een vangst opleverden was het een boilie met boterzuur die wel meerdere malen en in meerdere sessies een aantal vissen opleverden. Toeval of niet?

boilies op gedresseerde wateren

Attractors in aas kunnen het verschil maken.

 

In de eerste sessies zijn de boilies in originele ronde vorm te water gegaan. Dit werkte, maar niet optimaal. In verdere sessies ging de gecrushde versie van de boilies met boterzuur nog meer in het voordeel werken en ging het vangen weer beter. In mijn optiek is dit omdat de ronde bol toch wat afschrikt en gezien wordt als gevaar bij meerdere karpers. Ik vermoed wel dat boterzuur juist een extra prikkel gaf om toch te azen.

Met aas is het proberen en ondervinden. Een bepaalde boilie of particel kan op het ene water succesvol zijn en op het andere totaal niet. Soms is fluor aas de oplossing en soms zijn natuurlijke kleuren veel beter. Hetzelfde geldt voor smaken als zoet of vismeel. Al kun je deze ook tegelijk inzetten. Welk aas het beste vangt op jouw water is alleen te achterhalen door te voeren en te vissen. Vergeet niet dat iedere karper ook zijn of haar voorkeur geniet op een bepaalde smaak.

Wat wel heel erg van belang is, zijn de versheid van de ingrediënten. Welke gebruikte ingrediënten en natuurlijk een goede kwaliteit. Of je nu met boilies, particels of ander aas vist dit is altijd invloedrijk. Hieronder een aantal aassoorten die de moeite waard zijn op een zwaar bevist water.

karpervissen dressuur aas

Tussen een boilie en een boilie zit degelijk verschil, zeker op een moeilijk water is goed aas heel belangrijk.

Soorten aas.

Boilies

Toch zeker een aas wat succes kan blijven boeken al is de standaard ronde boilie vaak een bekeken zaak. Test met bijvoorbeeld halve en gecrushde boilies.  Door te werken met goede soaks en dips kan een verschil zich vertonen, al kan soaken en dippen ook tegen je werken. Als antwoord daarop is een veel uitgevoerde tip de boilies al een aantal dagen in water te weken. Het beste hiervoor is water van het daadwerkelijke viswater, dit ivm met de ph waarde. Gooi je boilies een aantal dagen voordat je ze gebruikt in een emmer met water en laat deze heerlijk uitwasemen. Veel karpers zien uitgewasemde bollen als veilig waarna ze volop gegeten worden. Ook hele schrale boilies met weinig voedingswaarde willen op een druk bevist water wel wonderen verrichten.

Dumbels

De afwijkende vormen als dumbells kunnen vaak verandering brengen. Desgewenst met de tips hierboven die je ook kunt gebruiken bij boilies.

Karperpellets

Vaak een hoge voedingswaarde. Een veel gehoord voordeel het volgende. Doordat uitgezette karpers groot gebracht zijn met pellets in kweekvijvers zijn ze er makkelijker op te vangen.

Tijgernoten

Een goed aas wat zeker doorslag kan maken. Op veel druk beviste wateren zie je desalniettemin dat de karper dit aas ook laat liggen en niet meer als veilig beschouwen wil. Probeer dan eens gecruchde tijgernootjes of bijvoorbeeld zwarte tijgernoten.

Haver

Makkelijk, snel en goedkoop. Karper is er verzot op en het is een niet veel gebruikt aas. Haver is wel witvis gevoelig.

Duivenvoer

Door de verschillende diameters een top aas. Niet duur en ook eenvoudig te bereiden. Op een water waar al heel veel met mais gevist is, wil duivenvoer wel eens niet lopen. Kies er dan voor een zak duivenvoer zonder of met alleen geplette mais te kopen. Zo haal je de “gevaarlijke” mais eruit. Ook duivenvoer is witvis gevoelig.

Rode linzen

Kostelijk wolkend en opvallend klein aas met een fijne geur. Mijn ervaringen zijn er prima mee al heeft het wel een introductie tijd nodig. En ook dit aas is witvis gevoelig.

Red kidney bonen

Net als de linzen moet de karper het aas leren kennen. Kennen ze het dan kan het opvallende resultaten boeken. Dit is zeker een weinig gebruikt aas.

aas moeilijk water

Experimenteel onderzoek met verschillend aas beloont zich vaak.

Soaks, flavours en dips.

Red liver

De soaks op basis van liver werken voortreffelijk, maar zijn ook op sommige viswateren al veel gebruikt, hierdoor kan een karper op sommige wateren er ook gevaar inzien. Tevens is er ontzettend veel rotzooi en een slap aftreksel van deze liver te koop, let hier wel op. Red liver proberen is dikwijls de moeite waard al moet je wel je aas even een aantal uren laten intrekken.

Green lupped mussel

Super actractie en heeft bijna altijd een goede vangkracht op vele soorten wateren. Het beste resultaat krijg je door je aas enkele uren voor te weken. Een paar druppels salm oil erbij werkt ook prima waarbij de soak dan ook terecht komen in alle lagen van het water. Ook bij  instant karpervissen is dit echt een aanrader.

Boterzuur

Ik heb mij meerdere keren verwonderd over de aantrekkingskracht van boterzuur op karper. Op een zwaar bevist water waar boilies gewantrouwd werden kon ik toch redelijk goed vangen op gewone ronde boilies met dosis boterzuur. Werk je met boterzuur? Handschoenen aan!

Poederdip

Een goede poederdip geeft je haakaas een ander uiterlijk. Deze dip zet uit onder water tot een sliertige en zachte substantie. Fluo poederdip is ook visueel aantrekkelijk en is nog niet veel gebruikt in de viswateren. Daarbij kun je zelf goed doseren met dit goedje en experimenteren op de hoeveelheid en het aantal lagen wat je aanbrengt. Ik gebruik dit zelf veel met een single hookbait op een chod rig.

fluo poederdip dressuur tips

Soaks, flavours en dips kunnen een voor en nadeel zijn wat betreft vangsten. Een poeder dip maakt karpers nieuwsgierig.

 

Voorvoeren, zinloos of zinvol?

Kun jij voorvoeren op dressuurwater dan is het zeker zinvol en werkt het in je voordeel. Maar…. Een hele grote maar… Omdat het niet altijd mee valt en er veel nadelen aan kleven.

Het eerste gegeven is dat voeren bijna nooit onopvallend kan gebeuren. Ik voer zelf nooit als een ander mij ziet en dit is op druk beviste wateren bijna nooit mogelijk.

Het tweede is de hoeveelheid voer die er dagelijks al in het water terecht komt. (daarover lees jij zo meer)

Het derde is dat ik er van overtuigd ben dat “echte voerplekken” zeker op kleine wateren bijna altijd bij de karper wantrouwen veroorzaakt. Hier zit een belangrijke clou in het (voor)voeren.

voerplek karper zalm olie

Voerplek met salm oil en duidelijk waarneembaar aan het oppervlakte. Verstandig of niet?

Bekijk hoe het voeren van andere karpervissers er aan toe gaat. Voert iedereen compact met een voerboot, doe dit dan niet. Voert iedereen in grote vlakken? Voer dan juist compact, maar op meerdere plekken. De hoeveelheid is na mijn idee niet bepalend voor de werking. Zorg dat het van nature aantrekkelijk is en op de juiste plek terecht komt. Kortom: Veel voeren op een dressuurwater is echt niet nodig.

Op een water weet ik waar een aantal karpers zich vaak in het laatste einde van de nacht en begin van de ochtend ophouden. Hier voer ik dagenlang 1 klein handje gecrusde tijgernoten op halve vierkante meter, iedere avond weer.

Bevis ik die stek voor een nacht en ochtend dan komt er na 05.30 van slapen vaak niets meer. Dit is bijna altijd het geval, ondanks die hele kleine hoeveelheid die ik voor voer. Voer ik niet een aantal dagen voor en vis ik daar instant, dan krijg ik echt minder aanbeten. Voer ik veel dan weet ik bijna zeker dat het azen ook hier weer in wantrouwen gaat gebeuren.

handje vol boilies voeren

Een handje vol voer is vaak voldoende

Voeren op dressuurwater? Bezint eer gij begint!

De hoeveelheden voer die er op een (cultuur) (dressuur) water gedumpt worden zijn vaak niet te filmen. Er was een dag dat ik de auto niet tot mijn beschikking had en mij vroeg in de ochtend had laten afzetten door mijn vrouw. Die dag kwamen er 12 karpervissers op dit water die aan het voorvoeren waren. Ongekend hoe sommige vissers kilo’s boilies storten in een water van net geen 4 hectare.

Omdat er geen auto’s stonden en ik mooi verdekt op mijn visstek zat ging iedereen zijn en haar gang met de gedachte dat er niemand aanwezig was. 3 stekken werden door 7 en 1 stek zelfs door 8! vissers aangevoerd op die dag. Precies op deze stekken kwam er voer op voer terecht! Vooral in de avond na het eten kwamen diverse karpervissers achter elkaar aan om te voeren. Conclusie: Voer puur voor het vertrouwen van de karper in je aas en niet om de vis te voeden of de waterstand hoger te krijgen. Kies daarbij voor een aas wat een verschil maakt en van nature al interessant is voor karpers.

Ik ben zelf 100 % overtuigd dat voorvoeren en voeren loont, maar wel met verstand. Beperk hoeveelheden op drukke wateren en bedenk dat jij echt niet de enige bent die het te water laat.

tijgernoten dressuur karper voeren

Dit beetje tijgernoten is soms voldoende voor mij en levert gewoon meer karper op!

 

Systemen.

Ziggen, drijvend vissend en het pennetje het zijn allemaal systemen die veel minder gebruikt worden en daarom in je voordeel kunnen werken. Toch op de bodem karpervissen? Wees super kritisch en camoufleer zoveel mogelijk in je lijn, leaders, lood en rigs. Het gebruik van een toplood of een flying backlead zijn ook aan te raden.

De meest ideale combinatie is voor mij als volgt. Vis met slappe lijnen en zorg voor een zinkende hoofdlijn die wegvalt tegen de bodem. Gebruik een systeem waarbij de karper het lood niet kan gebruiken om de haak te lossen. Bijvoorbeeld het Hit and run systeem van PB, of een shokka rig en test vooraf altijd de werking ervan of die feilloos werkt.

Vooral als de bovenstaande systemen net uit de verpakking komt willen deze nog wel eens haperen en het lood niet laten vallen op het moment dat het nodig is. De (naked) chod rig is ook zeker een systeem om niet te vergeten. Denk bij het kiezen van een systeem ook aan vis veiligheid en zorg dat bij een lijnbreuk de karper niet meer dan een onderlijn in de bek overhoudt.

wier leaders, werkt het

Wier leaders kunnen een verschil maken

Gebruik leaders die goed plat liggen op de bodem en in de zelfde kleur als de bodem. Persoonlijk vind ik de Freefall van Piet Vogel fijn spul wat ook in verschillende kleuren is te verkrijgen. Leadcore vind ik veel te stug op dit soort wateren.

Daarop tegen kun je niet overal met slappe lijnen vissen. Soms is een verandering in de aanpak noodzaak. Een stek dichterbij kan een oplossing bieden of het gebruik van een poly dobber waarbij de lijn juist over het water loopt kan een andere oplossing zijn.

Voor wat de informatie waard is zijn mijn echte knal sessies op gedresseerde wateren allemaal voortgekomen uit momenten dat ik slechts 3 tot 5 meter lijn plat op de bodem had uit liggen. Of het toeval is weet ik niet, maar in mijn ogen een opvallend verschijnsel waar ik graag rekening mee wil houden

Rigs & dressuur.

Scherpheid en priksnelheid zijn de toverwoorden voor rigs voor gedresseerde karpers. Scherpe haken zijn noodzakelijk om goed te prikken in de bek, controleer dit sowieso iedere keer na het vangen van een karper en tijdens het ophalen. Dit doe je door je haak in de nagel te prikken. Deze moet dan blijven pikken.

Heb jij veel halve aanbeten of verspeel je veel vissen tijdens een dril? Dan krijg je nu de tip om echt naar je haken te kijken. Ik heb meegemaakt dat mijn rigs prima door de handpalm test kwamen maar toch niet voldoende prikten. Het resultaat was vaak een aantal piepen op de beetmelder, maar een echte run bleef uit. Frustratie op en top!!! Na deze tip over de haken die ik kreeg van een collega visser, was het probleem door vlijmscherpe haken opgelost en werden de aanbeten wel allemaal verzilverd.

lichte swinger voor vissen op karpers

Halve aanbeten en vage piepjes… Zo frustrerend!

Haak

Een favoriete haak van mij is de Solar 101, zowel bij bodem aas als bij een pop up. Deze haak is sterk en komt al redelijk scherp uit de verpakking. Een haak die ik ook nog wel inzet is de Nash Fang X Hook.

Onderlijn materiaal

Bij moeilijk azende karpers is mijn ervaring voor het beste resultaat een onderlijn te gebruiken tot 12.5 cm tot 15 cm, met het liefst soepel onderlijn materiaal. Wel druk ik vaak een wat zwaarder stukje net achter de haak. Tevens kan een shot on the hook worden toegevoegd waarbij de prik nog sneller kan worden uitgedeeld. Gelet wel is dit per type water verschillend en is het proberen wat voor jou het beste werkt. Mijn tip is less is more.

Rigs voor moeilijk azende karpers

Rigs voor voorzichtige karpers. Maak ze niet te moeilijk

Ben jij onzichtbaar?

Onzichtbaar aan de waterkant is ook een sterke kracht en zeker een schakel naar succes. Geef de vissen het gevoel veilig te zijn in de hoek van het water waar jij vist. Trillingen voorkom je door de waterkant voorzichtig te benaderen en een eindje van de waterkant je spullen klaar te maken. Een beetmelder hoeft niet hard als jij hem maar hoort is het al prima.

Houd de hengeltoppen voor het water en steek ze niet over de waterkant heen. Kom zo min mogelijk aan de rand van het water en loop hier nog minder. Ingooien met zwaar lood kan je stek voor uren plat leggen en idem dito voor een voerboot of rubberboot. Bekijk hiermee wat de minste “schade”oplevert.

karperhengel met beetmelder

Geen goed teken… maar perfecte camouflage?

Anders dan de rest…

Tijdens het karpervissen op dressuurwater is vertrouwen de schakel om meer te vangen. Hoe minder een karper tegen komt wat een negatieve prikkel en wantrouwen veroorzaakt, hoe beter het is. Vis daarom “anders dan de rest” op karper. Ik zie genoeg andere vissers die erg goed of doelgericht vangen op dressuur wateren en als je goed kijkt zie je dat deze toppers anders vissen als de rest.

Meer? Bekijk ook 3 brute filmpjes over karpervissen

 

Share Button

Over Martijn vd Beek

De auteur van dit artikel is Martijn van de Beek. Met karpervissen begonnen in 1996. Zijn passie van het vissen op karper doorgeven aan de jeugd is een van zijn favoriete bezigheden. Niets missen? Stuur hem nu een vriendschap verzoek op Facebook!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*