Home / Karper / Schubkarper

Schubkarper

De schubkarper

Lees alles over de schubkarper in dit artikel. Sommige onderwerpen komen overeen met andere karpersoorten dan alleen schubkarpers.

Oorsprong van schubkarpers

Het meest aangenomen verhaal over de oorsprong van de karper ligt in het gebied van de Kaspische zee. Vanuit dit gebied is de karper “natuurlijk” verspreidt via de Donau. De menselijke verspreiding van de schubkarper ligt in het tijdsbestek van de middeleeuwen. Monniken kweekten karpers in hun kloostervijvers en verhandelden de vissen. Maar niet alleen dat! Zo zijn er ook foto’s op het internet te vinden waar monniken toen al echt aan het karpervissen waren. Door de handel van deze monniken verspreide de karper zich over Europa. Over alle werelddelen zijn er overigens diverse varianten aanwezig van de schubkarper.

Levenscyclus (karper)

1. Eieren.

In het begin stadium worden er tijdens de paai eieren afgezet. Deze eieren zijn 1 mm tot 2,5 mm groot. Na gemiddeld 7 dagen komen de karpereitjes uit. Dit kan afhankelijk van de watertemperatuur een dag eerder of later zijn. Bij warmer water zal het eerder zijn en bij koudere watertemperaturen later.

2. Embryo.

Bij het uitkomen van de eitjes komen de “kleine karpers” in de embryo fase. Dit is de fase totdat de dooierzak met voedsel leeg is en de vissen zelf gaan zoeken naar eten.

3. Larve.

Deze fase is veel bepalend. Larven van de karper zakken naar de bodem van het water. Zodra ze boven komen om lucht te happen, vult hun zwemblaas. Na het vullen kunnen de larven rond zwemmen. Door geen voeding meer te krijgen uit de dooierzak moet de larve van de karper zelf op zoek. Dit voedsel bestaat deels uit groenwieren (zoet water plankton) en Mosselkreeftjes.

4. Juveniel

Dit staat voor de jeugd van de karper. De vormen en patronen worden in deze fase bepaald. Ondanks dat de schubkarper in deze periode hard groeit, moeten ze voor de winter 10 cm zijn. Dit om sterk genoeg te zijn om de winter te kunnen overleven. In Nederland is dit niet ideaal. Het water in Nederland blijft te koud voor een harde groei in deze juveniele periode. Toch wil ik hier een vermelding bij geven dat de laatste jaren steeds meer berichten komen van karpers die groot geworden zijn uit eigen broed. Maar hoe dan ook, in deze periode is het opgroeien erg gevaarlijk. Veelal worden vissen in de juveniele fase opgegeten door roofvissen of grotere soortgenoten.

5. Volwassen fase.

De schubkarper is vaak rond de 45 cm volwassen en geslachtsrijp. Vanaf deze grote zijn er in Nederland ook weinig natuurlijke vijanden meer te vinden. Deze grote is vaak de maat van de vis die door verenigingen wordt uitgezet. Nu kan de karper door groeien tot een zwaargewicht. Over de gemiddelde leeftijd van karpers kan gespeculeerd worden. Er zijn karpers van 45 jaar en ouder bekend, maar gemiddeld zal een karper waarschijnlijk 30 jaar worden. Her en der gaan geruchten over schubkarpers van 100 jaren oud.

schubkarper

Een schubkarper met een hele dikke buik.

Voorplanting

Schubkarpers planten voort door de zogenoemde paai. In de paai komt 1 vrouwtje meestal met 3 tot 4 mannetjes samen in ondiep water. De bedoeling is dat de bevruchte eitjes aan planten en andere objecten onder water blijven kleven. Dit paaien gebeurt meestal rond een watertemperatuur van 18 graden Celsius. Het levert altijd spectaculaire beelden op. (zie video) Regelmatig komen er karpers flink gehavend uit de strijd.

Voedsel schubkarpers

Het voedsel van de soorten karpers in Nederland is niet veel afwijkend van elkaar. Niet voor niets worden de vissen vaak zoetwaterbiggen genoemd. Dit heeft niet alleen met de grote van de vis te maken, maar ook met het voedingspatroon. Een karper eet eigenlijk alles. Voorkeur gaat uit naar natuurlijk voedsel als mosselen en waterplanten. Maar ook kreeftjes, noten en bessen worden door een karper gegeten. Ook jouw boilies natuurlijk…

Opvallend is het onderzoek schubkarpers versus spiegelkarpers. In een Duits onderzoek bleek dat schubkarpers moeilijker te vangen zijn dan spiegelkarpers. Dit komt kort gezegd door de snellere verbranding van voedsel door de spiegelkarper. Een schubkarper heeft minder snel honger dan zijn gespiegelde familie. Hierdoor neemt een spiegelkarper meer risico dan een schub.

Meer informatie

Voor een wetenschappelijk onderbouwt artikel raad ik het kennis document te lezen van R.S. de Wilt & W.A.M. van Emmerik. Dit kan hier via de website van Sportvisserij Nederland

Vragen of aanvullingen? Stel ze nu. Klik hier! Jouw foto met een schubkarper op deze pagina? Natuurlijk komt jouw naam erbij te staan. Ga naar contact om een van je schubs te sturen.

 

Share Button

Over Martijn vd Beek

De auteur van dit artikel is Martijn van de Beek. Met karpervissen begonnen in 1996. Zijn passie van het vissen op karper doorgeven aan de jeugd is een van zijn favoriete bezigheden. Niets missen? Stuur hem nu een vriendschap verzoek op Facebook!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*