Home / Karperaas / Boilies

Boilies

boilies

Boilies, wie is er niet groot mee geworden?

Boilies zijn al jarenlang het meest populaire karperaas wat er voorhanden is. Boilies zijn dan ook veelal besproken. In dit artikel lees je hoe ze zijn ontstaan en wat er gelukkig in de toekomst veranderen gaat. Ook lees je wat de allerbeste boilie is.

Ontstaan van de boilie.

Niet iedereen die op karper vist heeft altijd met  een boilie kunnen vissen. Vroeger ging het wel even anders. In de begin jaren van het karpervissen is er veel onderzoek gedaan naar het aas gedrag van de karper. Z’on 35 jaar geleden, viste men o.a. veel met een bal van deeg en bijvoorbeeld roggebrood. Hier ging men in de loop van tijd mee experimenteren met onder andere flavours. En dit is maar goed ook…

boilie flavours

 

Deegbollen werden voorzien van attractors, geuren en kleuren. Ook flavours werden er in toegepast. Men zag dat dit positieve invloed had op het aantal aanbeten. Vanuit deze ontwikkelingen zijn de hedendaagse boilies ontstaan. In de jaren 70 begon men de deegballen te koken.

 

boilie roggebrood

Deze gekookte ballen zijn de eigenlijke voorlopers van de hedendaagse boilies. Na het koken van de deegballen ontstond er een harder vliesje aan de buitenkant van de bol. Hier was beter mee te vissen dan de zachte deegbollen.

Vroeger was het…

Vroeger waren veel karpervissers genoodzaakt wat creatiever te zijn met aas als nu. Er was immers weinig “kant en klaar.” Deegballen van roggebrood, varkensmeel en wit brood zullen deze generatie vissers ook niet vreemd zijn. Onder andere Richard Walker en de  The Carp Catchers Club worden aangerekend als de “ontdekkers” van de boilies. Het loont nu nog zeker om je te verdiepen in de karpervisserij en het aas van toen. Bepaalde technieken en aassoorten kunnen nu nog steeds succesvol zijn.

De naam boilie(s) is afgeleid van het Engelse woord boiling. Dit staat voor koken. 

karper boilie

Blij dat ik met een boilie vissen kan!

Nu en de toekomst van boilies…

De laatste jaren schoten en schieten de boilie bedrijven uit de grond. Veel van deze bedrijven werken hard aan de ontwikkeling van onze boilies. Nieuwe smaken en geuren worden er dagelijks geproduceerd. Op dit moment is er ook voor ieder wat wils op het gebied van smaak, structuur en geur.

Alle geuren en smaken zijn inmiddels wel over de toonbank gegaan. Sommige boiliesmaken waren vanaf de ontwikkeling al populair en zijn 20 jaar later nog steeds erg effectief. Denk hierbij aan de smaken Strawberry of Scopex boilies, altijd goed gebleven! De Pistache boilies van Cipro is ook zo’n voorbeeld die al jarenlang een trouwe dienst doet en nog steeds goed vangt.

Cipro bollen

Op dit moment van schrijven staan we voor grote verandering in het beleid van karper(vis)aas. Fabrikanten moeten straks hun ingrediënten opgeven en vermelden wat er gebruikt is in hun boilies. Persoonlijk vind ik dit een goed zaak. Wanneer dit beleid toegepast gaat worden gaat het zeker de nodige oe’s en aa’s opleveren.

Als je er achterkomt wat er in sommige boilies toegevoegd is zal er zeker een aantal keren het huh, echt waar, dat meen je niet, hou eens op klinken. Uiteindelijk zullen deels van deze bedrijven verdwijnen of hun producten aanpassen. Dit zal beter zijn voor de natuur en voor de karper.

Ik wil dit wel met een kanttekening schrijven. Sommige mensen maken zich druk om het feit dat er bijvoorbeeld E-nummers gebruikt worden in boilies. Dit zal beperkt echt geen schade leveren aan de vis. Bekijk zelf maar eens hoeveel E-nummers  jij zelf naar binnen werkt, in ons dagelijks voedsel.

ingredienten boilies

De beste boilie

Hierbij komt de bekendmaking van de beste boilie:

Die bestaat niet! Er is geen wonder bol waar je overal mee vangt. Wat de beste boilies zijn hangt deels van je gevoel af. Welke bindingen heb jij met een bepaald merk. Daarbij kun je rekening houden met de ingrediënten die er gebruikt zijn. Voerboilies van €3.95 de kilo zullen nooit hoogwaardig zijn in kwaliteit en laten echt steken liggen ten opzichte van hoogwaardige boilie ingrediënten.

Daar tegenover hoeven de duurste zakken ook niet de beste zijn. Als laatste kun je met het ene soort je suf vangen op een bepaald water, en op een ander water doet het boiliemerk het niet en wil de karper hem niet eten. Het is proberen en testen tot  je het beste resultaat hebt. Alleen dan wel met goede en juiste ingrediënten van de bollen.

Share Button

Over Martijn vd Beek

De auteur van dit artikel is Martijn van de Beek. Met karpervissen begonnen in 1996. Zijn passie van het vissen op karper doorgeven aan de jeugd is een van zijn favoriete bezigheden. Niets missen? Stuur hem nu een vriendschap verzoek op Facebook!

10 comments

 1. Maakt het nog een verschil of je met ready of freezer baits vist? Ik vis altijd met freezerbaits van Proline. De laatste twee keer door omstandigheden met andere ready’s aan de gang geweest. Alleen hier vang ik net zo goed op.

  • Gerjan, volgens mij geef je zelf het antwoord al. Er zijn echt uitstekende kant en klare boilies te koop. Die niet onderdoen en misschien wel beter zijn dan de freezer boilies. Kies gewoon voor een goed merk!

 2. Hoe maak jij je keuze met welke boilies als je vist? Vorig jaar veel gevist met martin sb Tiger Peanut boilie. Toen ving ik er goed mee. Dit jaar wil het niet lukken. Zijn daar tips voor?

  • Hoi Gerjan

   Er kunnen diverse redenen zijn waarom iets niet meer wil lukken. Vaak is er wel iets aan de hand.

   Probeer eens met gecruste boilies te vissen en geen hele boilies meer bij voeren. Of gebruik een particels door je boilies heen. Daarop tegen moet je na gaan of er in het water iets veranderd is. Denk aan meer natuurlijk voedsel of aan het uitbaggeren van een water.

   Succes

 3. Ik wil eigenlijk zelf boilies gaan maken. Ik vraag mij af wat het verschil kan zijn in prijs en in houdbaarheid en hoeveel tijd het duurt voordat je wat gemaakt hebt.

  • Hallo van Dijk.

   Wil je goede boilie maken dan is het vaak niet goedkoper. Tenzij je een grote hoeveelheid maakt. Koop je klare boilies in de bulk, dan zijn ze ook weer goedkoper. Dit is wikken en wegen. Bij het maken van je aas is het wel een voordeel dat jezelf de ingrediënten bepaald. Het nadeel kan zijn dat je een verkeerd en slecht recept hebt en dat je eigenlijk voor niets aan het maken bent geweest. Test dit altijd eerst.

   De houdbaarheid is afhankelijk van de gebruikte ingrediënten. Een paar weken in de vriezer kan bijna altijd.

   Als je alle tijd gaat rekenen dat je bezig bent met boiliesmaken, dan schrik je vaak. Het moet een beetje een hobby in een hobby worden/zijn. Stel dat je een boiliemachine hebt en veel hebt geautomatiseerd dan kan het ook een stuk sneller.

   Succes

 4. Als je met een boilie gaat vissen die al jarenlang bestaan kan dan de karper die bol niet herkennen? Die hebtie dan toch vaak genoeg al gezien?

  • Alles draait erom dat de karper vertrouwen heeft in het aas. Door (constant) te voeren en te controleren wat er met de boilie gebeurt zal het vertrouwen toenemen bij de karper. Al heb je een boiliesmaak die al jarenlang bestaat dan nog is niet iedere karper er mee in contact geweest.

 5. Zijn er nog soorten, smaken en geuren die het beter doen in de herfst? Ik wil gaan voeren en deze stekken in de herfst en vroege winter gaan bevissen. Het liefste wil ik een algemene want aangezien de hoeveelheid die ik nodig heb wil ik zelf de bollen gaan draaien.

  Ik heb ooit wel eens gelezen dat een kleine boilie het ook beter doet in deze periode. Dit omdat er dan meer voedsel lijkt te liggen en de karper helemaal los kan gaan op het aas. Is dit waar of onzin?

  • Persoonlijk kijk ik niet zo zeer naar een smaak die het beter doet in het najaar, ik heb geen favoriet. Wel probeer ik een boilie te kiezen die veel voedingswaarde bezit, wat veel geadviseerd en aangeraden wordt is een vismeel bol. Omdat je door vist naar de winter zou ik kiezen voor een mix van 2 soorten. Een wat lichter verteerbare versie en een versie met veel voedingswaarde. In het najaar zou ik dan meer voeren met de hoge voedingswaarde bol en naar mate het kouder wordt meer voeren met de licht verteerbare boilie.

   Als jij een kilo voert met 24 mm of een kilo voert met 16 mm zijn de 16 mm in aasdeeltjes flink in meerderheid. Ik denk dat deels de kracht van particels hier ook uit voort komt. De meeste karpers willen flink eten in het najaar, mijn idee is om veel voedsel deeltjes op je stek te hebben. Dit kan voor het aantal karpers niet nadelig zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*