Home / Karpervissen tips / Beveilig jij je visplek? Dit is karpervissen in Fort Knox!

Beveilig jij je visplek? Dit is karpervissen in Fort Knox!

De laatste dagen was het op televisie al wel duidelijk hoe in een negatief opzicht de wereld voor karpervissers snel verandert. Tweemaal in een week besteden de grote televisiezenders aandacht aan karpervissers waarbij er een roof heeft plaats gevonden op hun vis spullen tijdens het karpervissen.

Video karpervisser uitzending “Opsporing verzocht”

De uitzending kwam o.a. op Opsporing Verzocht. Dit programma bestede aandacht aan de beroving van een karpervisser uit Assen.

Eigen waarneming: Onrust in de nacht.

Volgens velen zijn dit soort zaken als een overval en beroving een steeds vaker terugkerend probleem aan het worden. Je hoort het steeds vaker, zegt men langs de waterkant. Even schiet mijn herinnering terug naar een nacht in een zomer een paar jaar terug.  Hierbij bezocht de plaatselijke hangjeugd mij midden in de nacht om met een grote groep jongeren mijn spullen te terroriseren.

Een jaar later werd ik rond 4 uur gewekt door minimaal 3 oostblokkers die tussen mijn spullen liepen te rommelen. Bij de ingang van de tent zat ik gewapend met een hardhouten stok, die ik bij het eerste geluid aan de tent gebruikt zou hebben om te “houwen”. Uiteindelijk liep het tweemaal goed af en tweemaal bleef de menselijke schade beperkt tot een tijdelijke hartslag van 220, een lichaam vol adrenaline en een ervaring rijker. Sindsdien vis ik wel in de nacht alleen nog met iemand anders erbij.

Hoe kun jij je stek beveiligen?

Als jij op dit moment denkt dit alles gebeurd mij niet moet ik je mededelen dat je vreselijk naïef bent. Steeds meer tuig en gajes krijgt weet van de waarde van al jou karperspullen. Kijk alleen al eens naar de waarde van je karperhengels en beetmelders. Daarbij als je snachts vist ben je nu eenmaal kwetsbaarder dan overdag. Als je slaapt is het enige echt bruikbare zintuig je gehoor, al is dit al verminderd op het moment dat je slaapt.

Je kunt wel extra maatregelen nemen. Zo kun je de beveiliging aanpassen. Je kunt met een beetmelder een bobytrap maken door een vislijn op knie hoogte te spannen en deze door de beetmelder te laten gaan. Zodra iemand de vislijn aanraakt gaat je pieper af en ben je gewaarschuwd. Maar er zijn betere systemen.

Bivvy alarm voor Delkims

beveiliging tijden het karpervissen

Het bivvy alarm voor Delkims is een handig draadloos alarm systeem met een bewegingsmelder. Zodra iemand in de buurt komt krijg jij een alarm signaal en kun jij de aankomende bezoeker voor zijn en ben je in ieder geval op de hoogte van een bezoek. Het nadeel is dat het alleen bruikbaar is voor Delkims. Heb jij geen Delkim? Lees dan verder voor een andere mooie oplossing, heb jij die wel of wil je meer informatie? Bekijk dan de website van smart indicaters. Ga hier naar het bivvy alarm.

Er zijn natuurlijk een aantal zaken die je zelf in de hand kunt houden.

Wat kun je beter niet doen?

 • Vertellen aan vreemden hoeveel waarde al jou spullen hebben.
 • Vreemden te veel vertrouwen.
 • Dure spullen in het zicht laten liggen.
 • Op sociale media plaatsen dat jij je vrouw alleen thuis laat liggen.
 • Probeer geen confrontatie aan te gaan met daders.

Wat kun je beter wel doen?

 • Vis met iemand, of vertel dat er nog meer mensen vissen vannacht.
 • Zorg dat je een telefoon bij je hebt.
 • Laat altijd aan iemand weten dat je vissen bent en geef daarbij een locatie door.
 • Markeer je dure spullen.
 • Beveilig je visplek met een alarm.

Natuurlijk zijn er nog veel meer dingen die je doen kunt. Een hond heeft veel betere zintuigen als een mens. Dus als je er een hebt en het kan kun je die meenemen. Mocht jij dit lezen en nog tips hebben geef ze dan zeker door bij de reacties.

Vol gas karpervissen

Een negatieve ervaring tijdens karpervissen als in de video’s vergeet je nooit meer als het je overkomt. Toch zie ik het nog als incidentele gevallen waarbij er wel een toename zichtbaar is in het aantal incidenten. Anderzijds bereikt het nieuws ook steeds sneller de mensen en is het draagvlak van lezers steeds groter door bijvoorbeeld Facebook en online community’s.

Zonder dit probleem te onderkennen blijft karpervissen de leukste topsport die er bestaat en is er niets mooier als vol gas karpervissen. Met de bovenstaande tips moet dit ook een stukje beter en veiliger kunnen gaan!

Overval karpervissen

Heb jij nog vragen, tips of aanvullingen? Deel ze met andere karpervissers d.m.v. een reactie.

Meer tips ontvangen in de toekomst? Like op FacebookEen Vind ik leuk, vind ik ook altijd leuk en wordt erg gewaardeerd!

Share Button

Over Martijn vd Beek

De auteur van dit artikel is Martijn van de Beek. Met karpervissen begonnen in 1996. Zijn passie van het vissen op karper doorgeven aan de jeugd is een van zijn favoriete bezigheden. Niets missen? Stuur hem nu een vriendschap verzoek op Facebook!

2 comments

 1. Volgens mij ligt het er erg aan waar je vist. ik maak zulke dingen nooit mee bij steden hoor je het wel vaak. misschien een camera ophangen al er dan iets gebeurd.

 2. Ik span altijd een vislijntje die ook via een pieper loopt (soort bobytrap) in het donker zien ze de lijn niet en gaat deze direct af als je er tegenaan loopt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*