Home / Materiaal / Beveilig al karper spullen tegen diefstal!

Beveilig al karper spullen tegen diefstal!

Karpervissen? Uitrusting gestolen!

Even draait mijn maag maar ik probeer helder te denken… Het zal toch niet!

Een buurman wist even eerder te vertellen dat de schuurdeur de hele dag al op een kier stond. Ik bedank hem en wil de deur op slot draaien. Een blik werpend door de garage lijkt er in eerste instantie niets bijzonders te zien, totdat ik een vistas half open zie staan en merk dat ik bijna al mijn spullen mis.

diefstal karper vissen

20 jaren jong was ik en al jaren vissend op karper. Leuke spulletjes bij elkaar gespaard met verjaardagen en hard gewerkt voor het aankopen van een uitrusting. Met geluk had ik het jaar ervoor echte nieuwe Andy Little hengels kunnen kopen voor weinig. Daarna mijn eerste echte baitrunners gekocht en ik kon vissen als een baas.

Nu was alles weg… Tenminste de personen wisten van waarde want alle oude en goedkope spullen liggen er nog wel. Een geluk was dat mijn beetmelders in huis lagen. Tevens is de uitrusting van mijn vader bijna geheel verdwenen.

Dit gevoel wil ik nooit meer mee maken en nog steeds wil ik alles voorkomen dat ik het ooit weer hoeft te voelen. Nog steeds ervaar ik woede en onmacht als ik weer lees dat er mensen zijn die aan de karperspullen van een ander hebben gezeten. Het gebeurd nog veel te vaak! Daarom een artikel met een aantal tips om te voorkomen dat je spullen worden gejat uit de schuur, uit de auto en tijdens het vissen.

Haal er je voordeel uit voordat het te laat is en jou spullen voorgoed verdwenen zijn.

Diefstal cijfers

Diefstal is van alle tijden en eeuwen lang zijn blijven mensen het moeilijk vinden om van de spullen van een ander af te blijven. Ik heb geprobeerd om de cijfers te achterhalen van wat betreft diefstal en hengelsport cq karpervissen. Alleen is hier weinig informatie uitgekomen.

Preventieve tips en meer tegen diefstal

Opslag

schuur karperspullen

Een schuur, loods of garage daar slaan de meeste karpervissers hun spullen op. Deze zijn wel bekend te beveiligen met goede sloten en een alarm. Een goed slot bedraagt minimaal 3 skg sterren, heb ik mij laten vertellen door een specialist. Heb je dit niet? Besef dan dat met 1 goede klap het slot open is te breken en er volledig toegang is naar je karper uitrusting. Meer informatie over dit keurmerk vind je hier.

Bij de meeste verzekeringen liggen hier je spullen veilig en zal bij inbraak (deels) het verlies worden vergoed. Persoonlijk heb ik nooit mijn uitrusting bij elkaar liggen. Dit ligt opgeslagen op 2 locaties. Mocht er onverhoopt toch een diefstal plaats vinden, dan zullen de onverlaten niet alles van mij meenemen.

Auto

Op Facebook lees ik het regelmatig. Auto gestolen met karperspullen of karper uitrusting uit auto gehaald. Niets lijkt me beroerder dan te willen gaan karpervissen en je komt er achter dat alles weg is. Als ik de auto inpak om bijvoorbeeld de volgende dag te gaan blijven de meest waardevolle spullen uit de auto en gaan deze niet eerder er in dan het moment dat ik vertrek. In de auto ligt alles in het zicht en met een klein tikkie op de ruit is er toegang binnen in de auto. Een auto verzekering keert doorgaans niets uit bij losse voorwerpen in je auto. Een auto radio wordt doorgaans vergoed bij een verzekering vanaf W.A. maar je hengelspullen niet.

Er zijn verzekeringen die verder gaan en soms kan een inboedel verzekering worden aangesproken. Bijna in alle gevallen bij een standaard verzekering zal er niets worden uitgekeerd en worden losse spullen in de auto laten zitten gezien als onzorgvuldig handelen.

Een auto kan je natuurlijk op de bekende manieren beveiligen, maar de grootste tip is toch wel geen spullen in het zicht.

Aan de waterkant

beveiliging langs de waterkant

Feitelijk gezien ben je vrij kwetsbaar aan de waterkant. Vooral als je slaapt is je gehoor minder en gebeurd het dat er spullen weg zijn de volgende ochtend. Soms gebeurd dit met het gebruik van middelen die je in slaap houden en soms komt er ook nog grof geweld aan te pas. Een goede hond zou  een uitkomst zijn en is het beter te gaan vissen met zijn tweeën dan alleen. In dit artikel lees je meer tips over veiligheid langs de waterkant. Overigens zijn er geen standaard verzekeringen die je spullen dekken aan de waterkant. Daarover straks meer.

Meer handige tips als toch je spullen gestolen worden

GPS

Een satellietplaatsbepalingssysteem oftewel een gps tracking systeem. Na een diefstal kun je de locatie opvragen van je GPS. Het nadeel van een gps is de stroomvoorziening. Daarnaast mag het systeem niet opvallen. Hengels, molens en andere kleinere visspullen zijn eigenlijk niet te beveiligen met een gps. Toch zijn deze nadelen te overzien. Zo zijn er gps systemen ontworpen verborgen in bijvoorbeeld een koplamp van een fiets. Hiervan is er een stroomvoorziening van zon 30 dagen.

Een lamp in een vistas, fouderaal of op een voerboot valt niet direct op, en kan als logisch worden beschouwd. Ook zijn er kleine gps pakketen beschikbaar die een vrij lange accuduur hebben en redelijk goedkoop zijn in aanschaf. Deze werk je vrij eenvoudig weg in je vistas of bijvoorbeeld in een voer of rubberboot. Bij de meeste systemen kun je een alarm activeren waarbij er een sms of app verstuurd word zodra je systeem een aangegeven gebied verlaat. Zo kun je vrij snel handelen na een diefstal.

Markeren en foto’s

DNA markeringen zijn eenvoudig onzichtbaar aan te brengen en kunnen een doorbraak zijn bij het verlies van je attributen. Stel je hengels zijn gestolen en je komt ze vermoedelijk ergens tegen. Hoe bewijs je dan dat deze van jou zijn? Met een DNA markeringen kun je dit overtuigend inbrengen bij de politie. Markeren met initialen kan ook maar deze zijn voor het oog vaak zichtbaar en te verwijderen. Daarnaast is het verstandig om van je duurdere spullen een duidelijke foto te maken en deze te goed te bewaren.

Find my visspullen

Find my phone is een bekende oplossing voor het vinden van een kwijtgeraakte of gestolen telefoon. Een tip die ik laatst las zou voor de handige harry’s onder ons een goedkopere uitkomst bieden dan een gps systeem. Met een goedkope telefoon is er eenvoudig in een voerboot een gps systeem te maken zijn. Door de telefoonlader aan te sluiten op de accu is het eenvoudig te achterhalen waar je boot/cq spullen zijn. Bij het openen van de boot zal het wel snel ontdekt worden.

Hengelsport verzekering

Niets is beroerder als je merkt dat je spullen gestolen zijn. Maar nog beroerder is het als je erachter komt dat je daarnaast ook niets of amper iets vergoed krijgt. Afhankelijk van de waarde uitrusting kun je overwegen een verzekering af te sluiten. Let wel, ik ben me bewust van een over-verzekerd Nederland en weet niet hoe er in de praktijk uitgekeerd word. Je zou per verzekering bijvoorbeeld kunnen kijken hoe er met waarde vermindering is omgegaan.

Overigens ben ik me wel bewust van het niet verzekerd zijn langs de waterkant. Doorgaans vallen de spullen in een schuur, garage of huis onder de inboedelverzekering. Spullen in een auto zijn soms verzekerd. Dit vervalt zeker als je langs de waterkant zit of ligt te vissen. Gebeurd er iets tijdens het vissen dan is normaal gesproken voor de verzekering de kous af. Jij krijgt niet vergoed. Er zijn hiervan enkele uitzonderingen en met de volgende verzekeringen is er meer mogelijk.

#ANWB recreatieverzekering

Vanaf € 21.- per jaar. Eigenlijk alleen maar standaard voor producten tot € 250.- Daarna moet er al meer betaald worden in de premie. Voordeel is wel dat hier bijvoorbeeld camera’s zijn mee verzekerd. Je karper uitrusting in de auto is niet mee verzekerd.

#Hengelsport verzekering

Het lijkt erop dat dat deze verzekering verder gaat als de rest. Sowieso aan de waterkant zal schade en diefstal worden vergoed. Toch geldt hier ook voor voertuigen dat het onzichtbaar moet zijn voor de buitenwereld.

#Check je eigen verzekering

Het lijkt mij sowieso belangrijk om te weten hoe het in elkaar steekt met je eigen verzekering. Misschien is hier ook wel iets te regelen voor diefstal cq schade van je spullen langs de waterkant. Bekijk ook uw polis eens. Zo zijn er verzekeringen die alleen uitkeren bij diefstal in een schuur als er minimaal een 3 sterren slot is gebruikt. Heb je een slot met een lagere classificering? Dan kun je bij veel verzekeringsmaatschappijen fluiten naar je centen.

6 tips die handig zijn om diefstal tegen te gaan.

  1. Zet geen foto’s van je uitrusting op internet.
  2. Haal dure spullen zoveel mogelijk uit het zicht langs de waterkant.
  3. Vertel geen vreemden over de waarde van je uitrusting.
  4. Blindeer ramen van schuren of garages.
  5. Laat je waardevolle spullen niet overnachten in de auto
  6. Verspreid de dure spullen, bewaar ze niet bij elkaar.

Tot slot

Om te relatieveren valt persoonlijk 1 diefstal in 20 jaar vissen mee. Toch is het een vreselijk naar gevoel en een hoop gezeur om alles te regelen. Het gebeurt nog steeds en al is de kans minimaal dat het jou overkomt, het is altijd beter voorkomen dan genezen. Daarnaast is het handig om te weten waar je wel of niet voor verzekerd bent. Voor de rest? Gewoon lekker vissen en je ding doen!

Meer: 10 grootste gevaren voor karpervissers

Share Button

Over Martijn vd Beek

De auteur van dit artikel is Martijn van de Beek. Met karpervissen begonnen in 1996. Zijn passie van het vissen op karper doorgeven aan de jeugd is een van zijn favoriete bezigheden. Niets missen? Stuur hem nu een vriendschap verzoek op Facebook!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*