Home / Karperaas / Belachan… een belachelijk ingrediënt voor boilies

Belachan… een belachelijk ingrediënt voor boilies

Discussie over ingrediënten voor een boilie

Tijdens een discussie over hoe te komen tot een goed vangende boilie met mijn vismaat hadden we het over de te gebruiken ingrediënten op een moment riep hij uit “je houdt van dit ingrediënt he?”.

liver extract karperKlopt, er zijn sommige ingrediënten waar ik van hou, zo hou ik van Robin Red in mijn bolletje, ik hou van hennep in mijn bolletje en ik hou van lever extract. Over de laatste wil ik iets meer mijn mening geven, ik hou niet van alle lever extracten, er is voor mij maar één echt goede, het is die van Topsecret, je weet wel dat kleine flesje van 50 milliliter.

Ik ben waarschijnlijk de enige in Nederland die verliefd is op de geur, er zit dan ook echt altijd een flesje in mijn vistas, en niet zelden gaat er een half flesje door een zak bollen als extra attractie. Het maakt daarbij niet uit met welke bol er gevist wordt, soms moet het er gewoon doorheen. Ook liggen er altijd een paar pop upjes te soaken in dit spul en als ik hiermee ga vissen weet ik bijna zeker dat ik de eerste 2 uur niets vang omdat het wel erg sterk is.

Gula Djawa

Een ander geweldig ingrediënt die mijn liefde heeft is Gula Djawa, ken je het niet, klik op Gula Djawa. Eigenlijk gebruik ik dit regelmatig door grondvoer heen.

Belachan in je boilies

Vandaag wil ik echter even de aandacht vestigen op Belachan, ik heb gezien wat er kan gebeuren als je dit veel inzet. Vooral CC Moore heeft een mooie range met belachan. Ze hebben pellets, pasta en liquid. Maak hier maar eens een combi van en je staat versteld.

Bijna ieder zichzelf respecterende bollenboer verkoopt de pasta, hou er echter wel rekening mee dat je het goedkoper kan kopen in de toko. Hou er wel rekening mee dat de meeste Belachan bestaat uit tussen de 9% garnalen en de 20% garnalen. Ga eens op zoek naar die paar merken die hem met 80% garnalen leveren.

Boilie met trassie, terasi, belacan? Belachelijk goed aas!

boilie ingrediënten trassie

Overigens als je kijkt op de verpakking kan het de volgende namen hebben. Trassi / trassie / garnalenpasta (Nederland), terasi / terasie (Indonesië), belacan / belachan / blachang (Maleisië), ngapi (Birma), kapi / กะปิ (Thailand), mắm ruốc, mắm tép, mắm tôm (Vietnam).

Ingrediënten trassie: Garnalen, zout.

Zo gebruik je het thuis in de keuken

Trassie Oedang (garnalenpasta) is een oosterse smaakmaker, gemaakt van gefermenteerde garnalen. In Thailand wordt deze garnalenpasta ook wel Khapi genoemd. Trassie is zeer sterk van smaak. Bij de bereiding van uw maaltijd kunt u een mespuntje Trassie mee fruiten met de uien, sambal en kruiden, om die typische smaak aan uw gerechten te geven.

Voor de voedingswaarde fetisjisten onder ons:

Voedingswaarde per 100 g

Energie 640 (160 kcal)
Eiwitten 30 g
Koolhydraten 4,0 g
Vet 4,0 g

Boilies

Ondanks dat er dus verschillende producten voor de karpervisser worden verkocht met dit geweldige ingrediënt is een boilie heel moeilijk te vinden. Dit zouden top boilies zijn. Ik ken in zowel Engeland als Nederland maar één fabrikant die een belachan boilie in zijn assortiment heeft.

Kan jij mij uitleggen waarom?

Share Button

Over Rene de Vries

De auteur van dit artikel is Rene de Vries. Hij vist sinds 1996 op karper. Naast auteur op deze website is hij de eigenaar van het reisbureau Fransekarpers.nl voor karpervisvakanties met of zonder accommodatie. Niets missen? Stuur hem een vriendschap verzoek op Facebook of volg hem op Twitter!

2 comments

 1. Goedendag,

  Hoeveel Gula Djawa doe je door je grondvoer heen?

  MvG,

  Gerhard Lens

 2. Hallo Gehrard,

  Uireindelijk wil ik het met de hand in het water gooien (ik maak ballen, zo groot als een tennisbal) en wil niet dat het uit elkaar valt tijdens het gooien.

  Dit gebeurt als het te droog of te nat is wel…….. (kortom, trail en error), maar ook hier geldt dat je wel wat Djawa kan toevoegen maar er niet kan uithalen…..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*