Home / Karpervissen voor beginners / Beginnen met vissen? Welke karperspullen heb je nodig? (Part 1)

Beginnen met vissen? Welke karperspullen heb je nodig? (Part 1)

Een artikel voor beginnende karpervissers. Rene de Vries neemt je in meerdere delen mee in een reis langs alle karperspullen.  Zo kun jij een duidelijk beeld krijgen over wat je nu echt nodig hebt aan spullen om te beginnen met karpervissen.

Welke spullen heb je nodig om te beginnen met karpervissen?

Ik neem jullie mee op een materiaalreis om uiteindelijk bij het haakje te arriveren. Ik zal proberen aan te geven wat in mijn ogen belangrijk is en wat minder belangrijk is bij de keuze van jouw materiaal. Ik hoop zo de beginners met karpervissen een beetje een beeld te geven waar ze op moeten letten bij het aanschaffen van een uitrusting en al hun karperspullen.

Waar begin je met je karperspullen?

We beginnen gewoon maar ergens aan de waterkant en we gaan onze spullen opbouwen om te kunnen vissen. We beginnen met onze tent, hebben we die nodig om te kunnen vissen, nee dus, we doen het eerst zonder tent, de tent is pure luxe en niet van belang als je gaat starten met karpervissen

Als we toch geen tent hebben dan hoeven we ook geen strechter te hebben. Zo dat hebben we mooi overgeslagen, die spullen kopen we later wel. Dan pakken we toch onze stoel, moet dit een luxe stoel zijn, nee natuurlijk niet, we kunnen op ieder stoeltje zitten en we kunnen zelfs op de grond zitten of liggen als het droog is.

Banksticks

Banksticks of een rodpot?

We pakken onze foudraal om daar onze hengels uit te halen, ach eigenlijk hebben we die foudraal ook niet nodig, we kunnen de hengels ook in de hoesjes laten die we gekregen hebben bij de aanschaf van de hengels.

Een rodpod gebruiken we niet, we moeten dus wel een stekkie hebben uitgekozen waar we onze banksticks de grond in kunnen krijgen. Banksticks dus, gewoon een paar goedkope volstaat, doe maar van die lage die je kan uitschuiven.

Karperhengels om te starten

karperhengels om te beginnen

We halen onze hengels uit de hoezen, welke hengels, geen flauw idee. De keuze van hengels is voor iedereen persoonlijk. En geloof me met iedere karperhengel kan je karper vangen en een goede hengel hoeft echt niet duur te zijn. Koop zeker in het begin geen zware hengels. Voor bijna alle wateren voldoen een karperhengel tot maximaal 2.75 LBS

Ik wil hier geen reclame maken voor hengels maar Spro heeft gewoon een paar hele goede goedkope karperhengels in het assortiment, maar er zijn meer merken die goede goedkope hengels hebben. Naar mijn mening moet een goede hengel wel lekker doorbuigen zodat je een goed contact met de vis hebt.

Karpermolens voor beginners

karpermolens voor beginners met vissen

Het wordt tijd dat we onze molens onder onze hengels doen, tja wat voor een molen moet dit zijn. Een molen is in mijn ogen een essentieel onderdeel van je set. Mijn advies is om niet bezuinigen op je molen. Ik zou als beginner altijd voor een baitrunner kiezen met een goede slip. Veilige keuzes hierbij zijn Shimano en Daiwa. Omdat we onervaren zijn gaan we het vissen leren in parkvijvers, hier hebben we geen molens nodig waarmee we 100 meter hoeven te gooien, dus het hoeft geen zogenaamde big pit molen te zijn.

Draad en lood

 

Visdraad voor karper

 

Draad zit al op de molen gespoeld dat hebben we thuis al gedaan, we hebben een rol gekocht van rond de 28/100 met een gemiddelde trekkracht er zitten waarschijnlijk toch geen vissen van 40 pond op dit water. We hebben gewoon een inline loodje van 60 tot 80 gram met een wartel die verbonden is met het onderlijntje.

inline lood

 

Vragen over je eerste karperspullen? Stel ze bij reacties.

Lees hier deel 2

Share Button

Over Rene de Vries

De auteur van dit artikel is Rene de Vries. Hij vist sinds 1996 op karper. Naast auteur op deze website is hij de eigenaar van het reisbureau Fransekarpers.nl voor karpervisvakanties met of zonder accommodatie. Niets missen? Stuur hem een vriendschap verzoek op Facebook of volg hem op Twitter!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*