Home / Karper / Baarddraden of bekdraden van een karper, wat doen die?

Baarddraden of bekdraden van een karper, wat doen die?

De baarddraden van een karper.

baarddraden karper

De een noemt het slierten aan de bek van een karper. Alleen het zijn het baarddraden of ook wel door sommigen genoemd bekdraden. Wat doet zo’n bekdraad en zijn er karpers zonder een baarddraad? Heeft het gevolgen voor de karper als ze kapot zijn. Met vissen die veel verkeerd gevangen zijn zie je dit nog wel eens. Echt zonde! Zijn er ook andere vissen die ze hebben? Vragen genoeg dus… Lees snel verder voor alle antwoorden.

Bekdraden van een karper.

Wat betreft baarddraden heb ik inmiddels alles wel gehoord. Waar de een verteld dat het een kompas is voor de vis, die zo via het elektromagnetisch veld het noorden kan vinden. Verteld een ander weer dat ze totaal doelloos aan de bek hangen. Het kompas verhaal zou kunnen, al kan ik er weinig over terug vinden. Doelloos zijn baarddraden zeker niet!

baarddraden of bekdradenWat doet een baarddraad dan wel? Kort verteld is het een tastorgaan waar de karper zijn zoek gebied naar voedsel mee vergroot. Het is een extra zintuig waarmee de karper zijn voedsel voelt en proeft. Karpers hebben er 4. 2 korte bovenaan en 2 langere helemaal onderaan bij de mond hoek. Deze zitten vol smaakpapillen waarmee de karper kan proeven. Gedeeltelijk maakt de vis het onderscheid tussen goed en fout. Zo kan de karper bijvoorbeeld voedsel in de modder vinden.

Andere vissen met baarddraad.

Er zijn ook nog een flink aantal andere vissen die ook baarddraden hebben. De bekendste is denk ik de barbeel of meerval. Veel karperachtigen hebben deze slierten. Andere vissoorten zijn modderkruipers, kabeljauw of bijvoorbeeld zeelt.

Karpers zonder baarddraden.

karper

Karper zonder een baarddraad zijn er ook. Ik heb het dan niet over de papagaaienbekken. De vissen die compleet kapot getrokken zijn. Dit is zonde.  Je kunt het denk ik wel zien als een mens met een halve tong! (Wees zuinig op je water en vis!)Ik heb het over de vissen waarbij het hoort. Bijvoorbeeld de kroeskarper en de giebel, maar ook de bekende graskarper heeft ze niet.

Share Button

Over Martijn vd Beek

De auteur van dit artikel is Martijn van de Beek. Met karpervissen begonnen in 1996. Zijn passie van het vissen op karper doorgeven aan de jeugd is een van zijn favoriete bezigheden. Niets missen? Stuur hem nu een vriendschap verzoek op Facebook!

2 comments

  1. Mooi artikel, jammer van die karper. Het gebeurd te veel!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*