Home / Verhalen/verslagen / Als de lampen uitgaan. (Part 2)

Als de lampen uitgaan. (Part 2)

Lees hier part 1

Kijk eens om het hoekje…

karpervissen goede tips

De gehele trukendoos gaat open!

Waar er in de dagen tijdens het voeren en observeren steeds karpers zichtbaar waren, is het nu wel anders. Vorig jaar sprongen en rolden dagelijks tientallen karpers verdeeld over de plas. Dit is het verschil met vandaag en gisteren. Even denk ik aan thuis. Aan mijn dochtertje, die vaak kijk eens om het hoekje speelt. Ik smeek haast de karpers om dit ook te doen. Laat je zien!!!

De hele dag sta ik op wacht met de verrekijker om maar ergens een teken van leven te ontdekken. De aankomende 48 uur spelen zich zo af. Er veranderd niets. De complete trukendoos is al los getrokken, alleen leverde niets op. En de karper? Die geeft nergens een teken van leven en kijkt niet eens om het hoekje.

Volledig uitgerust.

Na de zoveelste nacht achter elkaar in harde wind, regen en onweer wakker te worden, weet ik het niet meer. De condities zijn prima. Het aas is oké en de rigs perfect. Tot half in de nacht blijf ik dubben en dibben. Dan gaat het lampje uit bij mij en val ik teleurgesteld in slaap.

De volgende morgen zijn we vroeg op voor ontbijt. Volledig uitgerust, want we slapen bijna iedere nacht volledig door. Wat gaan we doen. Beiden van ons kan geen reden bedenken om nog te blijven. Wat moeten we nog proberen? Het voer blijft liggen, karpers zien we niet. Desondanks bevissen we alle mogelijk dieptes.

Het weer voor de aankomende dagen, blijft hetzelfde als de afgelopen dagen. Op Facebook zien we veel andere vissers die volop vangen op andere wateren. Het besluit om het besluit te maken staat vast. We wachten nog enkele uren. Mocht er geen vis op de kant komen voor de middag, dan pakken we alles in en vertrekken naar een ander water. Waarheen? Dat zien we dan wel, maar weg van het water waar ik in geloofde.

Heren links, vrouwen rechts

karpertjeAangezien we de week volledig voorbereid hadden op dit water, hebben we nu veel te veel spullen die we niet meer nodig hebben. Ook zitten we ruim in de boilies. Waarom nog een boilie voeren als er niet gegeten wordt? We gaan weg, dus opruimen!

In een kleine twee uur is alles weer van de stek af. Nu ligt alles voor de bestelbus en aanhanger. Het sorteren begint. Alles wat we niet meer nodig hebben gaat rechts in de aanhanger. Wat we nodig hebben voor de laatste nacht gaat links in de bestelbus. De aanhanger gaat zo naar huis worden gebracht. Dit om diefstal van de spullen te voorkomen.

Kortom een aanhanger met een flinke berg spullen en een bestelbus vol materialen vertrekken. Dit vanaf een water wat mij teleur gesteld heeft. Wat mijn hart zeker een beetje gebroken heeft. Het meest flauwe vind ik nog dat we een karper vangen terwijl we bijna alles hebben ingepakt. Een kleine karper van 5 a 6 kilo weten we nog te landen. Een soort gevoel van een trap in de rug is het voor mij. Net of deze karper zei: Bedankt voor de moeite, jongens!

Knallen met die bollen.

Na een kleine rit bezoeken we een ander water. Na het verkenningsrondje zien we hier meer karpers in 20 minuten dan op het vorige water in alle dagen. Dit geeft de burger weer moed! De plek en stekken worden gekozen en in no-time staat het hele kamp weer op. Het voer wordt gedropt en de hengels worden klaar gemaakt. Tot aan het slapen komt er nog geen karper op de mat.

Toch staat het gevoel van “karper vangen” op morgen vroeg. Ik heb moed! Dit water ken ik en weet wat deze plek kan geven. Vooral in de ochtend! Eenmaal liggend op de stretcher, gaat weer snel het lampje uit. Weer moe door een complete volksverhuizing en dan vervolgens alles weer opbouwen.

Gillend en stuiterend pak ik het!

Vroeg in de ochtend gilt de sounderbox het uit. Een volle fluiter! Vis aan de haak! Het gevoel van mijn allereerste karper komt weer boven. De frustratie en teleurstelling van de afgelopen dagen is voorbij. Het knagende gevoel van een gebrek aan vertrouwen is weg. Toch geen volledige blank van een week.

Al is succesvol ook niet het juiste woord voor ons avontuurtje. Ik pak de stuiterende hengel van de gillende beetmelder af. Wat een gevoel! Niet voor niets is een gevoel een innerlijke (positieve of negatieve) beleving van een bepaalde gebeurtenis. Deze week heb ik iedere beleving wel gehad. Daarom is deze karper zo bevrijdend! Geen record vis , maar het betekend echt wat voor me!

karper op de mat

De lampen uit?

Als ik s’avonds thuis ben gekomen en wat later op de avond naar bed toe ga, lig ik lekker tegen mijn vrouw aan. Ik denk wat na over deze week. Het was verstandig om te verhuizen. Deze morgen aan het tweede water, liep nogmaals dezelfde hengel in een volle fluiter af. Weer keihard en uit het niets!

Deze karper is gedrild door mijn vriend en vismaatje Klaas. Toch nog meer karper op de mat. Maar ook de teleurstelling ben ik niet vergeten. Normaal incasseer ik dit door rekening te houden met een blank. De mogelijkheid bestaat immers. dit geldt voor iedere visser. Alleen nu hield ik er geen rekening mee, leek het. Het harde werken in de voorbereiding had beloond moeten worden. Dit gebeurde toch niet, zo blijkt. Een leerzame les. Ja zeker! Dan: “Martijn?” Vraagt mij vrouw. “Ja?” Antwoord ik. Dan vraagt ze: “Doe jij de lamp uit?”